Mentale en fysieke ontspanning en een rustige ademhaling

Vermoeidheid kan velerlei oorzaken hebben. Soms heb je wel te maken met bepaalde fysieke uitdagingen (om niet te zeggen gebreken). Maar ook kost het energie om om te gaan met gezin, werk en wat er in de wereld gebeurt.

Op zich is inspanning of stress niet erg, als je maar op tijd weer kunt ontspannen. Maar daar gaat het de laatste decennia wel een beetje mis. Echt ontspannen zit niet meer automatisch in onze dagindeling en we moeten echt ons best doen om ontspanning te vinden. Het wordt haast een lastige uitdaging erbij om ons mentaal en fysiek te ontspannen!

Het probleem is dat gebrek aan ontspanning samengaat met een ontregelde ademhaling. Daardoor krijgen de lichaamscellen te weinig zuurstof (Bohr-effect). Je bloed bevat weliswaar genoeg zuurstof, het bereikt de cellen niet voldoende. En die gaan bij gebrek aan zuurstof over op melkzuurverbranding. Dat geeft (onnodig veel) vermoeidheid.

Door een combinatie van gezondere ademen en leren mentaal en fysiek te ontspannen krijgen je cellen weer meer zuurstof. Daardoor gaat de vermoeidheid verminderen. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat kun je zien op het filmpje hiernaast.

Test je ademhaling om te kijken hoeveel progressie er te halen valt met een betere ademhaling. Een ademvolume van zes liter per minuut of minder kan de veel gezondere verbranding van suikers met zuurstof weer herstellen.

Jouw gezond­heid, mijn zorg

Al sinds 2010 heb ik het geluk mensen te mogen bege­leiden naar een betere gezond­heid. In die jaren heb ik veel ge­leerd over hoe het lichaam func­tio­neerd als het onder stress is. Maar ook over het proces om uit de stress te komen en ont­spanning op de voor­grond te laten zijn.

Lees meer...

Mijn eigen proces om uit de stress te komen ging zeker niet van een lijen dakje. Ik moest mijn altijd doorgaande gedachten leren stoppen, mijn lichaam leren voelen en mij anders gedragen ten opzichte van voeding (+110kg).

Me niet lekker voelen, niet echt in mijn lichaam zijn en weinig energie hebben was een toestand die ik als onontkoombaar beschouwde.

Zo heb ik twintig jaar angstklachten gehad na een voor mij vreselijke ervaring met acute hyperventilatie in een kermisatractie. Het woord kermis moest ik daarna niet eens in mij op laten komen want dan stond het zweet al op mijn voorhoofd. Mindfulness en lichaamswerk hebben mij geholpen om daar een nieuwe balans te vinden en de angsten te laten verdwijnen.

Een flink aantal jaren moest ik veel hoesten. Zo erg zelfs dat ik niet meer kon slapen en ik een paar uur lang in de huiskamer half rechtop in een tuinstoel enkele uren per nacht wat kon slapen. Er hielp geen medicijn tegen. Tot ik met bepaalde Buteyko ademtechnieken mijn ademhaling weer gezond maakte en het hoesten stopte. Wat was ik daarvoor dankbaar, ik kon zelf zorgen dat het weer goed kwam!

Uiteindelijk heb ik er mijn werk van gemaakt mensen diverse beproefde technieken te leren (Buteyko, Mindfulness, Lichaamswerk, PTST-technieken, Alexandertechnieken), waardoor het zelfgenezend vermogen een flinke boost krijgt.

Doe eens de ademtest, de gezondheidscheck of neem direct contact op.

error: Inhoud is beschermd.