Buteyko Ademwijzer training

Ontstaan uit eigen ervaring

Zelf ben ik door jarenlange ademhalingsklachten en angstklachten (na een acute hyperventilatie aanval in een kermisatractie) heengegaan. Ik ken de waarde van het resetten van de ademhaling met Buteyko technieken, maar ook lichaamswerk, mindfulness en polyvagaal werk uitmondend in diepe mentale en fysieke ontspanning en een rustiger zenuwstelsel. Sinds 2010 heb ik al meer dan 2000 mensen naar een betere gezondheid mogen helpen. Ik ben in net bezit van een medische basisopleiding (Plato eindtermen).  

Individuele training via het scherm of in de praktijk

De training kan in de praktijk maar even goed via het scherm gegeven worden. 85% van onze cursisten wonen verder weg en doet dat. De prak­tijk is goed bereik­baar met het OV en parkeren kan gratis.


Kosten

We spreken drie consulten af met een of twee weken tussen elk consult. Duur en aantal van de consulten kan worden aangepast aan behoefte en het energieniveau. Daarnaast hebben we regelmatig telefonisch contact (4x). Je hebt zes maanden toegang tot de uitgebreide ondersteuning in het cliëntportaal. De audio-ondersteuning mag je voor eigen gebruik downloaden en voor altijd gebruiken.
Alles bij elkaar kost de Buteyko Ademwijzer training €425,- (indien nodig in delen te betalen).
Lees voor meer informatie over de training hieronder verder.

 

Adem wijzer: gezonde ademhaling en minder stress

De consulten

  • In het eerste consult krijg je onder meer de basis-oefening aangeleerd waarmee je thuis aan de slag kunt met ondersteuning van het cliëntportaal. Na een paar dagen hebben we zo mogelijk telefonisch/mail-contact om beginnersvragen te beantwoorden.
  • In het tweede consult -een of twee weken later- herhalen we de basis-oefening en krijg je een extra oefening om de neusademhaling te automatiseren. Ook hebben we het over de dagelijkse inpassing van de oefeningen in jouw specifieke werk- en leefsituatie.
  • In het derde consult -een of twee weken later- stimuleren we de integratie van de gezonde ademhaling en stressverlaging in je dagelijks leven.
Adem wijzer: gezonde ademhaling en minder stress

Uitgebreide audio- en video ondersteuning in het cliëntportaal

Het cliëntportaal biedt veel achtergrondinformatie. Er is audio- en videomateriaal voor ondersteuning van de oefeningen en andere informatie over het hele proces van gezonder ademhalen en het trainen en integreren van mentale en fysieke ontspanning in het dagelijks leven.

Adem wijzer: gezonde ademhaling en minder stress

Telefonische checks

Tijdens vier telefonische checks die met name ook na het laatste consult plaatsvinden bespreken we de voortgang en kun je vragen stellen. Zo blijf je gemotiveerd om de oefeningen te blijven doen.

Wekelijkse terugkoppeling

Je koppelt wekelijks je inzet en resultaten terug via een handig digitaal formulier. Dat geeft mij inzicht in je vorderingen waardoor ik je goed kan ondersteunen in het proces wat je gaat. Je kunt het ook een beetje als stok achter de deur beschouwen om je best te blijven doen.

Adem wijzer: gezonde ademhaling en minder stress

Afbouwen oefeningen

Na twee maanden heb je zoveel routine opgebouwd dat je zelfstandig verder kunt. In sommige gevallen is er door omstandigheden een pauze geweest in het uitvoeren van oefeningen en is het geen probleem telefonische checks die nog stonden naar een later tijdsctip te verschuiven.

Wat levert het op?

Verbetering van zuurstofopname in het lichaam

De door ons geselecteerde Buteyko-technieken leiden tot een gezonder ademvolume en daardoor een hogere zuurstofopname in de lichaamscellen (tot wel 45%!). Resultaat: meer energie, betere weerstand, sneller herstel na ziekte en inspanning en een rustiger zenuwstelsel. Tel uit je winst!

Vermindering van gezondheidsklachten

Door het verbeteren van de zuurstofopname in het lichaam, krijgt het immuunsysteem weer meer energie. Hierdoor kunnen gezondheidsklachten verminderen of helemaal verdwijnen. De áánleg voor een bepaalde aandoening (bijvoorbeeld Astma) verdwijnt daarmee niet. Maar de klachten die zijn ontstaan door een ongezond ademvolume en stress, in combinatie met de aanleg voor een aandoening, kunnen wel verdwijnen. Eventueel medicijngebruik kan, wanneer de klachten verdwenen zijn, in veel gevallen afgebouwd worden  (altijd in overleg met de arts).

Mentale en fysieke ontspanning

In de Ademwijzer training wordt extra aandacht besteedt aan ontspanningstechnieken die de Buteyko oefeningen ondersteunen. Daarmee wordt de werking dieper en effectiever. Dit is een van de onderdelen die onze aanpak uniek maakt. 

Gezond bewegen (ongezonde beweging bestaat ook!)

Je leert hoe je beweging/sport en ademhaling optimaal op elkaar af kunt stemmen. Resultaat: het bewegen levert je meer op en het herstel na sporten wordt aanzienlijk korter.

Automatiseren van de neusademhaling

Neusademhaling heeft talloze voordelen ten opzichte van mondademhaling. Wanneer je door je neus ademt wordt de lucht namelijk gefilterd, op temperatuur gebracht en de lichaamseigen ontstekingsremmer, stikstofoxide (NO) die in de neus wordt aangemaakt, doet zijn werkt om ontstekingen aan te pakken bij de bron. Daarnaast is er veel minder energieverlies dan wanneer je door je mond ademhaalt en is het voor het gebit ook veel gezonder.
De speciale oefening om te leren spreken met neusademhaling levert veel energiewinst op. Zeker voor bijvoorbeeld leerkrachten en docenten, callcentermedewerkers en anderen die veel moeten praten in hun werk, is de training daarom een aanrader!

Herwonnen vertrouwen in je lichaam

Het is erg prettig om een techniek te kennen waarmee je ten alle tijden zelf je gezondheid positief kunt beïnvloeden. Veel clienten geven aan dat zij hierdoor weer meer vertrouwen hebben in het zelf herstellend vermogen van hun lichaam en daardoor ook positiever in het leven staan.

Hoe weet ik of ik verkeerd adem?

Waarom werkt de Ademwijzer training zo sterk?

Ademhalen is een natuurlijk gegeven. Maar dat betekent niet dat de ademhaling niet ontregeld kan raken! Veel mensen voelen wel als er iets met hun ademhaling is. Ze hebben last van een oppervlakkige ademhaling, een hoge ademhaling, een paniekgevoel omdat ze niet goed kunt doorademen, benauwdheid, snel buiten adem zijn of een drukgevoel op de borst. Het zijn allemaal symptomen die voort kunnen komen uit het feit dat het ademhalingscentrum in de hersenen verkeerd afgesteld staat. Nog niet veel mensen weten dat. Mensen met ademhalingsklachten gaan meestal op zoek naar een manier om de ademhaling ‘weer onder controle’ te krijgen. Op het internet, in de yogaklas, bij de fysio- of ademtherapeut zijn daarover uiteenlopende theorieën en technieken te vinden. Mensen leren bijvoorbeeld dat ze  ‘naar de buik moeten ademen’ of proberen met tellen ‘de ademhaling weer in een bepaald ritme te krijgen’. Helaas helpen deze technieken vaak niet om de oorzaak van de ontregelde ademhaling weg te nemen. En sommige mensen krijgen hierdoor zelfs meer last dan dat het hun helpt, of is de verbetering alleen van korte duur. Het probleem is dat een ontregelde ademhaling het gevolg is van een verkeerd afgesteld ademhalingscentrum. Dáár ligt dan ook de oplossing en niet in het ‘controleren’ van de ademhaling zelf. Daarbij moet ook mentale en fysieke stress aangepakt worden anders keren de ademhalingsklachten terug! Dat is allemaal verwerkt in de Ademwijzer training.

Hoe weet ik of mijn ademhalingscentrum verkeerd staat ingesteld?

Daarvoor is er de ademtest. Simpel en doeltreffend en vele malen eenvoudiger dan de hyperventilatie provocatietest die hiervoor in het ziekenhuis wordt toegepast. Ontwikkeld door de arts Buteyko die 10 jaar lang onderzoek deed naar de ademhaling en het ademhalingscentrum.
Deze ademtest meet de koolzuurtolerantie in het bloed en zegt iets over hoe het ademhalingscentrum in de hersenen afgesteld staat, ofwel: hoeveel liters je per minuut ademt.

Hoe komt het dat het ademhalingscentrum verkeerd afgesteld raakt?

Het ademhalingscentrum in de hersenen kan verkeerd afgesteld raken door stress. En met stress bedoelen we dan: een te grote weerstand ten opzichte van wat het lichaam aankan. Dat is dus breder dan ‘ik ben zo gestresst’. Het heeft alles te maken met de energie die voorradig is in je systeem. Heb je te weinig energie voor de inspanning die je verricht? Dan is dat stress voor je lichaam. En één van de gevolgen daarvan is een verzwaarde ademhaling. Dat is voor een kort moment niet erg, dat gebeurt constant, denk maar aan het verschil tussen naar de bus rennen en op de bank een boek lezen. In het eerste geval heb je een veel zwaardere ademhaling dan in het tweede geval en dit heeft in principe geen gevolgen. Maar het gaat erom dat wanneer de stress aanhoudt, de ademhaling ook aanhoudend zwaarder wordt en dat het ademhalingscentrum zijn instelling daaraan gaat aanpassen. De zwaardere ademhaling wordt dan de nieuwe norm. En dat heeft invloed op je gezondheid.

Wat betekent een verkeerd ingesteld ademhalingscentrum?

Dat betekent dat je meer liters per minuut ademt dan gezond voor je is. De medische norm voor een gezond ademvolume is 6 liter per minuut. Wordt het ademvolume groter, dan heeft dat consequenties voor o.a. de zuurstoftoevoer naar de cellen in je lichaam en voor de hoogte van de vuurdrempel van het zenuwstelsel. Met andere woorden: de cellen in je spieren, organen en hersenen krijgen minder zuurstof waardoor je bijvoorbeeld last kunt krijgen van spierkrampen, benauwdheid of verminderde concentratie en het zenuwstelsel is eerder geprikkeld omdat de vuurdrempel lager ligt waardoor je sneller geïrriteerd bent, emotioneel onstabiel wordt of mentaal moeilijker kunt ontspannen.
Feit is dat bij veel mensen het ademvolume tegenwoordig rond de 20 liter per minuut ligt, dat is dus drie keer de norm…

Welke klachten ontstaan er door een verkeerd afgesteld ademhalingscentrum?

De klachten die je krijgt doordat het ademhalingscentrum verkeerd staat ingesteld linken mensen meestal niet aan het feit dat ze een te groot ademvolume (ofwel chronische hyperventilatie) hebben. Toch zijn dat er heel wat. Uit het onderzoek dat de arts Buteyko in de jaren ’60 van de vorige eeuw deed, blijkt dat chronische hyperventilatie aan wel 150 aandoeningen gelinkt is. De meest voorkomende klachten zijn: benauwdheid, weinig energie, lage weerstand, ontstekingen, slecht slapen, spierkrampen, tintelingen, onwerkelijk gevoel, pijn op de borst, prikkelbaarheid, angst of huilen zonder reden, duizelingen of gevoel flauw te vallen, veel zweten, veel zuchten of gapen, ‘prop in de keel’, droge mond, slechte concentratie, slecht geheugen, piekeren of hypochondrie.
En aandoeningen als astma, hooikoorts, bronchitis, sinusitis, tinnitus (in bepaalde gevallen), slaap apneu, snurken, hoge bloeddruk en maag- en darmproblemen kunnen ook te maken hebben met chronische hyperventilatie.
Het mooie is: met het verbeteren van het ademvolume nemen ook de klachten af. En bij medicijngebruik voor bovenstaande aandoeningen is het in veel gevallen zelfs mogelijk deze af te bouwen omdat de klachten zijn verminderd of verdwenen.

Wat kan ik doen om mijn ademhalingscentrum te resetten?

In de Ademwijzer training leren wij je, door middel van de oefeningen van de arts Buteyko, om het ademvolume te verlagen. Daarnaast is er in de training aandacht voor dat wat het ademvolume vergroot heeft: stress. Met het aanpakken van deze twee zaken, zal je merken dat je gezondheid, energie en mogelijkheid om je goed te kunnen ontspannen toenemen.

Door aanhoudende stress stijgt het gemiddelde ademvolume, er ontstaat chronische hyperventilatie. Dit is vaak niet bekend, de meeste mensen kennen alleen acute hyperventilatie (van het in een zakje ademen).

Doordat in de training het gezonde ademvolume wordt hersteld en mentale en fysieke ontspanning wordt getraind, kan het zelf-genezend vermogen van het lichaam weer beter functioneren. Dat is goed voor lichaam en geest!

1 Step 1
Ik heb last van:
Op gebied van ademhaling
Energie
Gehoor
Neus en keel
Huid
Spijsvertering
Spieren
Bloedsomloop
Gewicht
Slapen
Psychisch
Stress factoren
Toestemming
reCaptcha v3
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
error: Inhoud is beschermd.
×