Ademwijzertraining

&

Tinnitus

Hoe zit het verschijnsel Tinnitus in elkaar?

 

Geluiden zonder bekende oorzaak of betekenis zijn bedreigend en dus stressvol

Tinnitus of oorsuizen is het verschijnsel waarbij je tonen en/of geluiden hoort die op dat moment niet echt in de omgeving aanwezig zijn. Elk geluid waarvan ons brein de betekenis niet kent is bedreigend (het zou een leeuw kunnen zijn!). En omdat de oorzaak van de geluiden bij Tinnitus zo slecht wordt begrepen kan het een bedreigend en angstig fenomeen worden. Dit roept weer meer stress op in het lichaam en dat komt de Tinnitus niet ten goede. Dan kan zich het Tinnitus syndroom ontwikkelen, waarbij onder meer slecht slapen en mogelijk depressieve gevoelens kunnen voorkomen. Begrip van hoe het allemaal werkt en wat de oorzaak of betekenis van de geluiden zijn is dus essentieel. Daarnaast is uit de stress komen heel belangrijk. Zeker in onze overspannen stress-samenleving!

Wie krijgen er Tinnitus?

Erg veel mensen, naar schatting 10-15% van de bevolking. Soms ontstaat het na een griep of (oor-)infectie, na een stressvolle periode of door gehoorbeschadiging. Opvallend is dat mensen met Tinnitus niet zelden een zorgzaam karakter hebben of stevige doorzetters zijn die ongemerkt over hun grenzen gaan. Het goede nieuws is dat daar (met enige moeite) wat aan te doen is. Het aanpassen van gedrag is niet eenvoudig, maar ook niet onmogelijk. En als eenmaal een meer ontspannen levenshouding is gevonden, wordt de Tinnitus op den duur vaak minder of op zijn minst niet erger, je kunt er beter mee omgaan en dat scheelt een heleboel. Wat scheelt dat dan precies? Nou, hersenactiviteit. Want die staat centraal in het verschijnsel Tinnitus.

Hersenen draaien overuren: meer stress!

De hersens van de mens moeten tegenwoordig erg hard werken om het multitasken, oftwel ononderbroken inspannen, vol te houden. Nou ja, dat houden we dus niet vol. Waar de een hoge bloeddruk ontwikkelt en de ander een acute hernia krijgt, kan een derde Tinnitus ontwikkelen. De onbegrepen klachten leiden tot meer stress en hogere hersenactiviteit. Je zit in een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden.

Last van harde geluiden: hyperacusis

Naast hoe we met dagelijkse stress omgaan zijn er ook fysieke oorzaken die bij sommige mensen tot Tinnitus kunnen leiden. Een beruchte is gehoorschade. Wanneer het gehoor afneemt moeten de hersens veel harder werken om betekenis te geven aan de (zachte, onvolledige) geluiden uit de omgeving. Dit harde werken is dus ook weer een overactiviteit van het brein en naast Tinnitus kan dit leiden tot overgevoeligheid voor geluiden; Hyperacusis. Een gehoorapparaat is dan waarschijnlijk al een goed idee omdat hiermee de hersenactiviteit afneemt.

de Ademwijzer training:
leer ontspannen en doorbreek de vicieuze cirkel

Door middel van de Ademwijzer training ga je op fysiek èn mentaal vlak meer rust in je systeem krijgen. De Buteyko ademtechniek zorgt voor meer zuurstof in je systeem waardoor er meer energie vrijkomt. Hierdoor neemt je weerstand toe en kunnen (gezondheids-)klachten  en stressreacties in het lichaam afnemen.
De ademtechniek zorgt er daarnaast ook voor dat je zenuwstelsel rustiger wordt. Doordat de verhouding zuurstof-koolzuur in het bloed verbetert ‘vuren’ de zenuwen namelijk minder snel. Daardoor kun je beter ontspannen en dit heeft een positief effect op je mentale gesteldheid.

Kijk voor meer informatie over de training op de trainingspagina.

 

 

 

Ervaringen

 

Meer rust

Door de training voel ik minder druk in mijn hoofd, alsof het daar minder stormt met gedachten. Meer rust. Dat is heel fijn en ik heb ook minder last van de geluiden. Er zijn soms nog wel piepende tonen, maar die druk is eraf. Ik kom ook makkelijker in slaap. Misschien dat het ooit helemaal over kan gaan.
Marcel

Minder last omdat ik me meer kan ontspannen

Het is vooral de stress die mijn tinnitus sterker maakt. Dat merk ik meteen als ik me meer ga ontspannen. En dat gaat door deze training veel beter. Heel erg blij dat ik dit ben gaan doen.
Karin

 

error: Content is protected !!