Snel benauwd of buiten adem?

Online hetzelfde goede resultaat

 Niemand snapt wat je voelt

“Zo vaak met mijn klachten naar de dokter geweest, ik ga er niet meer naartoe. Alle testen zijn gedaan. Er is niets aan de hand wordt er gezegd. Maar ik voel me al tijden vreselijk en zo vaak benauwd. Soms denk ik dat ik dood ga. Ik weet het echt niet meer. Ik heb er vaak helemaal geen zin meer in.”

Dat hoor ik te vaak. De kennis over ademhaling is zeg maar gerust wereldwijd bar slecht. Toch kampen heel erg veel mensen met een ontregelde ademhaling. Helaas wordt er veel zogenaamd “ademwerk” aangeboden dat niet helpt tegen een ontregelde ademhaling. Als je dan door het vele ademen benauwd wordt en je naar gaat voelen wordt er gezegd dat je daar ‘doorheen moet’. Ik ben er geen voorstander van. Het zal je ademhaling in elk geval niet normaliseren. Sterker nog, het kan er nog slechter door worden als je al chronisch hyperventileert en angstig bent. Dat komt omdat veel ‘ademwerk’ je MEER laat ademen. Dit is ontstaan toen LSD niet meer gebruikt mocht worden om te hallucineren en men uitvond dat heel veel ademen eenzelfde effect had. Punt is dat je door veel te ademen steeds minder zuurstof opneemt waardoor je gaat verkrampen en je gekke dingen gaat voelen, denken en zien. Er wordt beweerd dat je daardoor trauma’s kunt verwerken. Het is allemaal erg heftig en ja, heftig is ‘in’.

De ademwijzer training is een 180 graden andere aanpak, gebaseerd op meer dan tien jaar onderzoek van de arts Buteyko. Het is niet heftig, maar daarentegen wel heel effectief op lange termijn. Je kunt daarmee namelijk je ademhalingscentrum resetten naar een gezond ademvolume en daardoor je benauwdheid en alle ermee verbonden klachten kwijtraken. Het vergt enig geduld en beoefening, iets wat gestresste mensen in deze tijd vaak niet willen. Het moet allemaal snel, met een ‘quick-fix’. En het liefst gratis met een videootje.
Ik kan je dat van harte afraden. Er circuleren talloze onzinnige (Buteyko) video’s die je laten stunten met je ademhaling, meestal door te tellen bij in- en uitademing, of je geforceerd met je buik laten ademen. Allemaal volstrekte onzin als je er even goed bij stilstaat. Je lichaam is toch een heel complex systeem? Daar ga je dan toch niet van de buitenkant tegenaan schoppen met het idee het wel even in het gareel te krijgen?

 

Begeleiding door een ervaren Buteyko therapeut

Als je je ademhaling weer gezond wil maken en van je benauwdheidsklachten af wil komen, laat je dan op zijn minst begeleiden door een ervaren Buteyko therapeut. Helaas is ook in de Buteyko-wereld de klad erin gekomen doordat er (online) ‘opleidingen’ worden aangeboden die je in een paar dagen een diploma geven. Joepie, weer een Buteyko ademtherapeut erbij die geen enkele notie heeft van het verband tussen ademhaling en allerlei complexe zaken als suikerziekte, longemfyseem of het verband tussen dagelijkse activiteiten en de ademhaling. Wim Hof waarschuwt tegenwoordig (eindelijk!) tegen de verschrikkelijk gevolgen als je zijn oefeningen verkeerd uitvoert.  Maar inmiddels doen er ook al zogenaande Buteyko technieken de ronde die even snel je probleem zouden fixen. Wereldwijd is dit ‘koolzuur pushen’ met name bij sporters populair, evenals dat pleistertje op de mond (ik heb daar een podcast over gemaakt)
Het probleem is dat zonder goede begeleiding je op een geforceerde manier met je ademhaling bezig bent. Dat is helemaal niet fijn. Ademhaling moet juist minder een probleem worden en niet meer.

 

Meer aandacht voor stress

Wat in de Buteykowereld te weinig aandacht krijgt is stress. In de tijd dat de arts Buteyko zijn geniale ontdekking deed hoe je het ademhalingscentrum kan resetten naar een gezond laag ademvolume, was de samenleving nog niet zo gestresst als nu. Probleem is dat aanhoudende stress de ademhaling ontregelt. Daarom kunnen klachten weer terugkomen als je alleen Buteyko technieken toepast. In de Ademwijzertraining hebben we daarom zowel Buteyko technieken, als krachtige anti-stress technieken ingebouwd.

Doe de ademtest:

Vragen? Neem contact op!

Marc Scheffer
06-17019068

Buteyko adem­therapeut met medi­sche basis­kennis, Epiphora trainer, Mindful­ness trainer


Meer weten? Lees ons boek ‘Ademhaling als medicijn’

Over hoe de ademhaling werkt, gebaseerd op het wetenschappelijk onderzoek van de arts K. Buteyko
 Hoe stress onze ademhaling beïnvloed en wat dit betekent voor onze gezondheid
 Ademhaling en stress in relatie tot diverse aandoeningen. En meer…

error: Inhoud is beschermd.