Menopauze of overgang

Overgang vaak onderbelicht

Helaas worden klachten die te maken blijken te hebben met ‘de overgang’ weleens verkeerd geïnterpreteerd. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken dat je een depressieve stoornis aan het ontwikkelen bent. Het is jammer als je dan jarenlang aan de anti-depressiva gaat, terwijl een juiste diagnose je daar misschien voor kan behoeden. Vroeger werd er bijna niet over de overgang gepraat. Dat taboe is er feitelijk nog steeds, omdat vrouwen er op hun werk liever niet over praten. Het zou immers je positie kunnen schaden, zo is de gedachte. Dat geeft veel extra stress, die de gezondheid niet ten goede komt.
Er wordt geadviseerd om ademhalingsoefeningen te doen als u in de overgang bent. Laat u daarin begeleiden door ademhalingsspecialisten. Wij helpen u graag, zodat u uw basisgezondheid zo sterk mogelijk houdt en deze lastige tijd vol lichamelijke en geestelijke verandering zo optimaal mogelijk door komt.

Klachten die kunnen duiden op de overgang

Bioritme is in de war, depressieve stemmingen, hartkloppingen, meer klachten ‘voor’ of ‘na’ de menstruatie, minder zelfvertrouwen, minder zin in vrijen, nachtelijke transpiratieaanvallen, onregelmatige menstruatie, onrustig gevoel, opvliegingen, prikkelbaarheid, regelmatige menstruatie met ‘meer’ of ‘minder’ vloeien, spier- en gewrichtsklachten, stemmingswisselingen, vergeetachtigheid.

Een goed advies is om zo gezond mogelijk te leven! Daarbij hoort uiteraard een rustige ademhaling (controlepauze van minimaal 30 seconden, zie de ademtest) en een zo groot mogelijke stressbestendigheid.

Menopauzeklachten, een hormonaal of een metabool probleem?

Bron: Hilde Maris in Placenobo 48

Menopauze is het ophouden van de menstruatie en het einde van de vruchtbaarheid bij vrouwen, als gevolg van hormonale wijzigingen. De overgang naar deze nieuwe fase in het leven van een vrouw gaat gepaard met lichamelijke, mentale en psychische veranderingen, die heel normaal zijn.

Voor veel vrouwen verloopt de overgang echter niet probleemloos. Naast de typische opvliegers, die bijna alle vrouwen in mindere of meerdere mate ervaren, kan de veranderende hormonale activiteit heel veel uiteenlopende klachten veroorzaken, die bij elke vrouw anders zijn en die zelfs nog niet helemaal in kaart gebracht zijn. Voor veel vrouwen is deze periode fysiek en mentaal zo moeilijk dat ze medische hulp zoeken, vooral voor opvliegers, slapeloosheid, angst en depressie.

Bij de conventionele behandeling van menopauze ligt de nadruk op hormoonsubstitutie met natuurlijke, synthetische of bio-identieke hormonen. Dat is vaak doeltreffend voor het verminderen van bepaalde menopauzeklachten, maar het heeft ook veel ongewenste gevolgen, vooral op lange termijn.

Hoewel de aanmaak van oestrogeen en progesteron tijdens de overgang en na de menopauze sterk daalt, is deze daling op zich geen stoornis, maar een normale evolutie. Ernstige menopauzeklachten zijn wel een stoornis, voornamelijk door een verstoorde activiteit van verschillende hormonen.

De activiteit van hormonen en de onderlinge balans wordt vooral ontregeld door metabole stoornissen en leefstijlfactoren, zoals overgewicht, insulineresistentie, diabetes, een verstoorde darmflora, een gebrek aan voedingsstoffen, hormonale anticonceptiva, hormoonsubstitutie, een verstoord dag-nachtritme, chronische stress en een gebrek aan beweging. Een verstoorde hormoonbalans kan alleen hersteld worden door het aanpassen van het voedingspatroon en de leefstijl.

Ervaringen

Anker
‘Ik ben al jaren in de overgang, maar ik wou dat ik dit eerder had gedaan. Ik voel me zelfs op de moeilijke dagen minder gespannen en ik heb over het algemeen meer energie. Heel fijn!’

Marta

Meer ontspanning
‘Door de training kan ik me veel beter ontspannen. Ik gebruik nu minder slaapmedicatie en ik heb het gevoel dat ik minder emotioneel reageer. Dat scheelt ook naar mijn omgeving toe!’

Frances

Heerlijk om weer meer te kunnen genieten
‘De overgang is zo wie zo geen pretje, maar doordat ik meer rust ervaar geniet ik ook weer van gewone dingen. Lekker met de hond naar buiten, in het bos. Het is nu wel weer een lekker uitje geworden. De ademhaling is weer helemaal normaal, top!’

Katinka

TEST: IS JE ADEMHALING GEZOND?

Zo doe je de test: klik hier

Zit rechtop op een stoel en adem een minuutje rustig door je neus. Knijp na een normale, rustige uitademing je neus dicht en kijk op de secondewijzer. Kijk opnieuw op de secondewijzer zodra je aandrang voelt om weer te ademen en laat je neus los. (Je kunt je ademhaling veel langer stilhouden dan deze eerste aandrang, maar dan moet je na afloop een of meer keren dieper dan normaal ademen)

Uitslag ademtest: klik hier

Uitslag tussen 5 en 15 seconden: je ademvolume is veel te groot en kan voor gezondheidsklachten zorgen.

Uitslag tussen 15 en 25 seconden: je ademvolume is te groot en kan voor gezondheidsklachten zorgen.

Uitslag tussen 25 en 35 seconden: je ademhaling is redelijk op orde maar verbetering is nog wel aan te raden.

Uitslag vanaf 40 seconden: je hebt een gezond ademvolume. Training volgen kan preventief werken.

WELKE KLACHTEN?

Klik hier voor inventarisatie klachten

[]
1
Step 1

Vink je klachten aan:

Ademhaling

Energie

Gehoor

Neus en keel

Huid

Spijsvertering

Spieren

Bloedsomloop

Gewicht

Slapen

Psychisch

Algemene stress factoren

Toestemming

Na het verzenden nemen we z.s.m. contact met je op.

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Klik hier om onze privacy verklaring te lezen.

keyboard_arrow_leftPrevious

Nextkeyboard_arrow_right

VRAGEN?

""
1

Contactformulier

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Klik hier om onze privacy verklaring te lezen.

Reden om contact op te nemenmeerdere antwoorden mogelijk
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

VERBAND ADEMHALING EN STRESS

Ademhaling als medicijn


In het eerste deel ‘Ademhaling en stress’ laten we zien welk verband er bestaat tussen ademhaling en stress en waarom mensen juist in deze tijd te maken hebben met een uit de hand gelopen ademvolume.

Lees meer

Als je de daadwerkelijke oorzaak weet van een verstoorde ademhaling, kun je ook werken aan een oplossing daarvan! De theorie die in het boek beschreven staat is voor veel mensen 180 graden anders dan de denkwijze die gangbaar is. Een uniek en krachtig middel om een verstoorde ademhaling te resetten, daar waar de ademhaling ontregeld raakt: in het ademhalingscentrum in de hersenen. Zonder ‘ademgymnastiek’ en bewust sturen van de ademhaling. Met voorbeelden uit de praktijk.
Het boek bevat géén beschrijvingen van ademoefeningen, aangezien er veel fouten worden gemaakt als de juiste begeleiding ontbreekt. Het goed aanleren van de techniek is cruciaal voor het behalen van het juiste resultaat.
€19,90 incl. porto (buiten Nederland €25,90).
E-book versie €9,90.

‘Jullie boek is het beste gezondheidsboek, wat tot dusver op mijn pad kwam. Hartelijk dank voor de energie en kennis, die er in is gestoken.’
Anne de Vries

error: Content is protected !!