Overgang

Helaas worden klachten die te maken blijken te hebben met ‘de overgang’ weleens verkeerd geïnterpreteerd. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken dat je een depressieve stoornis aan het ontwikkelen bent. Het is jammer als je dan jarenlang aan de anti-depressiva gaat, terwijl een juiste diagnose je daar misschien voor kan behoeden. Vroeger werd er bijna niet over de overgang gepraat. Dat taboe is er feitelijk nog steeds, omdat vrouwen er op hun werk liever niet over praten. Het zou immers je positie kunnen schaden, zo is de gedachte. Dat geeft veel extra stress, die de gezondheid niet ten goede komt.
Er wordt geadviseerd om ademhalingsoefeningen te doen als u in de overgang bent. Laat u daarin begeleiden door ademhalingsspecialisten. Wij helpen u graag, zodat u uw basisgezondheid zo sterk mogelijk houdt en deze lastige tijd vol lichamelijke en geestelijke verandering zo optimaal mogelijk door komt.

Klachten die kunnen duiden op de overgang

Bioritme is in de war, depressieve stemmingen, hartkloppingen, meer klachten ‘voor’ of ‘na’ de menstruatie, minder zelfvertrouwen, minder zin in vrijen, nachtelijke transpiratieaanvallen, onregelmatige menstruatie, onrustig gevoel, opvliegingen, prikkelbaarheid, regelmatige menstruatie met ‘meer’ of ‘minder’ vloeien, spier- en gewrichtsklachten, stemmingswisselingen, vergeetachtigheid.

Een goed advies is om zo gezond mogelijk te leven! Daarbij hoort uiteraard een rustige ademhaling (controlepauze van minimaal 30 seconden, zie de ademtest) en een zo groot mogelijke stressbestendigheid.

error: Content is protected!