Het geheim van een kleiner ademvolume

Al in 1952 was er een techniek ontwikkeld om te zorgen dat we minder fijnstof inademen. En dan niet een beetje minder maar tot wel 75% minder! Die techniek was daar niet voor ontwikkeld. het was ontwikkeld om fysieke klachten zoals bijvoorbeeld astmatische klachten op te heffen. Deze techniek is meerdere malen wetenschappelijk onderzocht en heeft haar nut al bij tienduizenden astamtici bewezen. Zij zijn zonder klachten en konden hun medicatie meestal zo goed als afbouwen.   

Het brein achter deze ontdekking is de Oekraïense arts Prof. Dr. Konstantin Buteyko. Wat deze ontdekking heel bijzonder maakt is dat de oplossing voor veel fysieke en ook mentale klachten ligt in het herstellen van een gezonde ademhaling en dat betekent een gezond ademvolume. Niet te verwarren met longvolume! Men zegt dat een groot longvolume gezond is, maar dat is eigenlijk een vreemde vaststelling. In mijn praktijk krijg ik genoeg sporters met een groot ademvolume, maar een behoorlijk slechte ademconditie. Ze zijn snel buiten adem en herstellen maar langzaam.

ademvolume verminderen door ademwijzer training

Wat is precies het ademvolume en wat is dan een gezond ademvolume?
Welnu, het ademvolume is het aantal liters dat je per minuut ademt. Dat aantal wordt bereikt doordat je met een bepaalde frequentie een bepaalde hoeveelheid lucht per keer inademt en dus ook weer uitademt. Laten we zeggen dat je bijvoorbeeld achttien keer eenderde liter ademt, dan kom je uit op een ademvolume van zes liter per minuut. Je ademvolume zou groter zijn als je bijvoorbeeld twaalf keer een liter per minuut ademt. Je komt dan uit op twaalf liter per minuut.

Ademwijzer: norm ademhaling

Een gezond afgestelde ademhaling heeft een ademvolume is zes liter per minuut (of minder). Je kunt dit nalezen in het medische handboek van Guyton, een vermaard boek dat studenten medicijnen (of geneeskunde… laughing) in grote lijnen uit hun hoofd moeten kennen.

Ik ga in andere blogs in op andere gevolgen van een te groot ademvolume. Maar voor het onderwerp van deze blog, het inademen van fijnstof, mag het duidelijk zijn dat een kleiner ademvolume beter is dan een groter ademvolume.

Wat een fijnstof kun je wel niet minder in je longen krijgen door deze training, soms wel de helft minder! Hoeveel liter winst er voor jou precies per minuut te halen is met de Ademwijzer training kun je meten met de ademtest (zie knop hieronder). 

Jouw gezond­heid telt!

Al sinds 2010 heb ik het geluk vele honderden mensen te mogen bege­leiden naar een betere gezond­heid. In die jaren heb ik veel ge­leerd over hoe het lichaam func­tio­neert als het onder stress is. Maar ook over het proces om uit de stress te komen en ont­spanning op de voor­grond te laten zijn.

Lees meer...

Mijn eigen proces om uit de stress te komen ging zeker niet van een lijen dakje. Ik moest mijn altijd doorgaande gedachten leren stoppen, mijn lichaam leren voelen en mij anders gedragen ten opzichte van voeding (+110kg).

Me niet lekker voelen, niet echt in mijn lichaam zijn en weinig energie hebben was een toestand die ik als onontkoombaar beschouwde.

Zo heb ik twintig jaar angstklachten gehad na een voor mij vreselijke ervaring met acute hyperventilatie in een kermisatractie. Het woord kermis moest ik daarna niet eens in mij op laten komen want dan stond het zweet al op mijn voorhoofd. Mindfulness en lichaamswerk hebben mij geholpen om daar een nieuwe balans te vinden en de angsten te laten verdwijnen.

Een flink aantal jaren moest ik veel hoesten. Zo erg zelfs dat ik niet meer kon slapen en ik een paar uur lang in de huiskamer half rechtop in een tuinstoel enkele uren per nacht wat kon slapen. Er hielp geen medicijn tegen. Tot ik met bepaalde Buteyko ademtechnieken mijn ademhaling weer gezond maakte en het hoesten stopte. Wat was ik daarvoor dankbaar, ik kon zelf zorgen dat het weer goed kwam!

Uiteindelijk heb ik er mijn werk van gemaakt mensen diverse beproefde technieken te leren (Buteyko, Mindfulness, Lichaamswerk, PTST-technieken, Alexandertechnieken), waardoor het zelfgenezend vermogen een flinke boost krijgt.

Doe eens de ademtest, de gezondheidscheck of neem direct contact op.

error: Inhoud is beschermd.