Ademwijzertraining

&

Menopauze

Overgang vaak onderbelicht

Helaas worden klachten die te maken blijken te hebben met ‘de overgang’ weleens verkeerd geïnterpreteerd. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken dat je een depressieve stoornis aan het ontwikkelen bent. Het is jammer als je dan jarenlang aan de anti-depressiva gaat, terwijl een juiste diagnose je daar misschien voor kan behoeden. Vroeger werd er bijna niet over de overgang gepraat. Dat taboe is er feitelijk nog steeds, omdat vrouwen er op hun werk liever niet over praten. Het zou immers je positie kunnen schaden, zo is de gedachte. Dat geeft veel extra stress, die de gezondheid niet ten goede komt.
Er wordt geadviseerd om ademhalingsoefeningen te doen als u in de overgang bent. Laat u daarin begeleiden door ademhalingsspecialisten. Wij helpen u graag, zodat u uw basisgezondheid zo sterk mogelijk houdt en deze lastige tijd vol lichamelijke en geestelijke verandering zo optimaal mogelijk door komt.

Klachten die kunnen duiden op de overgang

Bioritme is in de war, depressieve stemmingen, hartkloppingen, meer klachten ‘voor’ of ‘na’ de menstruatie, minder zelfvertrouwen, minder zin in vrijen, nachtelijke transpiratieaanvallen, onregelmatige menstruatie, onrustig gevoel, opvliegingen, prikkelbaarheid, regelmatige menstruatie met ‘meer’ of ‘minder’ vloeien, spier- en gewrichtsklachten, stemmingswisselingen, vergeetachtigheid.

Een goed advies is om zo gezond mogelijk te leven! Daarbij hoort uiteraard een rustige ademhaling (controlepauze van minimaal 30 seconden, zie de ademtest) en een zo groot mogelijke stressbestendigheid.

Menopauzeklachten, een hormonaal of een metabool probleem?

Bron: Hilde Maris in Placenobo 48
Menopauze is het ophouden van de menstruatie en het einde van de vruchtbaarheid bij vrouwen, als gevolg van hormonale wijzigingen. De overgang naar deze nieuwe fase in het leven van een vrouw gaat gepaard met lichamelijke, mentale en psychische veranderingen, die heel normaal zijn.
Voor veel vrouwen verloopt de overgang echter niet probleemloos. Naast de typische opvliegers, die bijna alle vrouwen in mindere of meerdere mate ervaren, kan de veranderende hormonale activiteit heel veel uiteenlopende klachten veroorzaken, die bij elke vrouw anders zijn en die zelfs nog niet helemaal in kaart gebracht zijn. Voor veel vrouwen is deze periode fysiek en mentaal zo moeilijk dat ze medische hulp zoeken, vooral voor opvliegers, slapeloosheid, angst en depressie.
Bij de conventionele behandeling van menopauze ligt de nadruk op hormoonsubstitutie met natuurlijke, synthetische of bio-identieke hormonen. Dat is vaak doeltreffend voor het verminderen van bepaalde menopauzeklachten, maar het heeft ook veel ongewenste gevolgen, vooral op lange termijn.
Hoewel de aanmaak van oestrogeen en progesteron tijdens de overgang en na de menopauze sterk daalt, is deze daling op zich geen stoornis, maar een normale evolutie. Ernstige menopauzeklachten zijn wel een stoornis, voornamelijk door een verstoorde activiteit van verschillende hormonen.
De activiteit van hormonen en de onderlinge balans wordt vooral ontregeld door metabole stoornissen en leefstijlfactoren, zoals overgewicht, insulineresistentie, diabetes, een verstoorde darmflora, een gebrek aan voedingsstoffen, hormonale anticonceptiva, hormoonsubstitutie, een verstoord dag-nachtritme, chronische stress en een gebrek aan beweging. Een verstoorde hormoonbalans kan alleen hersteld worden door het aanpassen van het voedingspatroon en de leefstijl.

Ervaringen

‘Ik ben al jaren in de overgang, maar ik wou dat ik dit eerder had gedaan. Ik voel me zelfs op de moeilijke dagen minder gespannen en ik heb over het algemeen meer energie. Heel fijn!’
Marta

Meer ontspanning
‘Door de training kan ik me veel beter ontspannen. Ik gebruik nu minder slaapmedicatie en ik heb het gevoel dat ik minder emotioneel reageer. Dat scheelt ook naar mijn omgeving toe!’

Heerlijk om weer meer te kunnen genieten
De overgang is zo wie zo geen pretje, maar doordat ik meer rust ervaar geniet ik ook weer van gewone dingen. Lekker met de hond naar buiten, in het bos. Het is nu wel weer een lekker uitje geworden. De ademhaling is weer helemaal normaal, top!’
Katinka

error: Content is protected !!