Ademwijzertraining

Longvolume en ademvolume

Je ademvolume is zeker niet je longvolume

Het ademvolume is het aantal liters per minuut wat je ademt. Dus stel dat je bij iedere ademhaling een halve liter in- en uitademt en dit 12 keer per minuut doet, dan is je ademvolume 6 liter per minuut. Hetzelfde ademvolume heb je overigens wanneer je 18 keer 0,3 liter ademt, al is het resultaat toch niet hetzelfde, zoals we later zullen zien.

Het belang van je ademvolume

ademvolume verminderen door ademwijzer trainingHet ademvolume meten is totaal iets anders dan het longvolume dat wel in het ziekenhuis, en soms ook in het kader van sport, gemeten wordt. Het woord geeft eigenlijk al het verschil aan: long-volume zegt iets over het volume wat in de longen past. Dus met andere woorden de ‘inhoud’ van de longen. Die kan per persoon verschillen en is voor een deel erfelijk bepaald: je hebt mensen met een klein longvolume en mensen met een groot longvolume.
Het longvolume zegt niet zo heel veel over de algemene gezondheid van iemand, een veranderend longvolume (vooral wanneer het kleiner wordt) kan wel iets zeggen over de gezondheid van de longen op zich. Wanneer het longvolume afneemt, kan er sprake zijn van een verslechtering van de werking van de longblaasjes zoals dat bijvoorbeeld bij longemfyseem het geval is. Daarom wordt het longvolume ook wel door longartsen gemeten.
Het adem-volume, dus dat wat je in- en uitademt, zegt iets over hoe het ademhalingscentrum is ingesteld. En hoe dit ademhalingscentrum is ingesteld is heel belangrijk voor de algemene gezondheid. Een verkeerde instelling van het ademhalingscentrum kan op termijn voor uiteenlopende klachten zorgen. Heb je door de dag heen een groot ademvolume, dan heeft dat een negatief effect op je gezondheid. Heb je een klein ademvolume, dan heeft dit een positief effect op je gezondheid. Het is te meten door middel van de ademvolumetest.

error: Content is protected !!