Longemfyseem

Longemfyseem bekeken vanuit een ander perspectief

longemfyseemLongemfyseem is een aandoening waarbij de wanden van de longblaasjes beschadigd raken en de rek om ermee te kunnen ademen verdwijnt. De klachten zijn vaak kortademigheid en vermoeidheid.
Omdat een deel van de longen beschadigt is, hebben mensen met longemfyseem het gevoel dat ze te weinig zuurstof binnen krijgen. Nu is dit maar ten dele waar. Het klopt dat door de beschadiging van de longblaasjes de zuurstofopname door de longen verslechterd, maar dit hoeft een minder groot probleem te zijn voor de zuurstofvoorziening in het lichaam dan veel mensen denken. Bij gezonde mensen is de saturatie (zuurstofgehalte in het bloed) 98% en bij mensen met longemfyseem kan dit dalen tot onder de 90%. Dat is een flinke daling en daar kan je behoorlijk last van hebben. Maar de gevolgen van het zuurstoftekort treedt vooral op ten gevolge van een te grote ademvolume. Door een te groot ademvolume ontstaat er namelijk een verkeerde balans tussen koolzuur en zuurstof in het bloed. Het koolzuurgehalte daalt door een te groot ademvolume en hierdoor wordt er minder zuurstof afgegeven aan het lichaam (Bohr-effect, ontdekt door Chr. Bohr, 1904)  Wanneer je ervoor zorgt dat het ademvolume weer daalt, blijft er meer koolzuur achter in het bloed en wordt de zuurstof weer beter afgegeven. Mensen hebben hierdoor minder klachten en zijn minder moe. Het heeft ook grote voordelen voor de nog gezonde longblaasjes die daardoor minder belast worden en dus ook minder snel zullen beschadigen.

Leerzame anekdote over longinhoud

Veel artsen hechten grote waarde aan de longinhoud. En zeker bij longemfyseem gaat de longinhoud achteruit. Toch hoeft dit niet een groot probleem te zijn, zo blijkt uit onderstaande anekdote:
Tijdens een lezing die ik gaf was er een man die zijn ademhaling zonder moeite 50 seconden kon stilleggen, zonder na afloop te hoeven bij ademen. Dit noemen we in Buteyko-taal een controle-pauze (CP) van 50 seconden.  Hij zei de lezing over Buteyko prachtig te vinden, maar het niet nodig te hebben. ‘Nee’, beaamde ik, ‘u heeft een CP van boven de 45, dus u heeft niets te klagen. De zuurstofopname in uw lichaam is uitstekend omdat u niet teveel koolzuur uitademt en uw immuunsysteem zal daardoor waarschijnlijk ook prima in orde zijn. Hoe komt u aan zo’n gezonde ademhaling?’
‘Ik snap niet waarom mensen zo onrustig ademen,’ antwoordde hij. ‘En dan moet u weten: ik heb maar één long!’
Later hoorde ik dat deze bejaarde man regelmatig in de tuin werkte. De man kon gestaag de hele dag door werken.
Voor mij bewijst dit het grote gelijk van Buteyko. Rustig ademen betekent dat je nog veel activiteiten kunt ontplooien, je in veel gevallen geen luchtwegmedicatie nodig hebt en je zelfs nog op hoge leeftijd prima fit kunt voelen, ook met maar één long! Helaas wordt in de medische wereld dit nog niet erkend.

Het verschil tussen longemfyseem en chronische bronchitis

Bronchitis is een aandoening van de luchtwegen, waarbij men last heeft van slijm (hoesten) en luchtweginfecties. Bij longemfyseem kan men ook veel hoesten, en last hebben van luchtweginfecties maar raken steeds meer longblaasjes defect. Beide aandoeningen worden tegenwoordig onder de vlag van COPD geschaard en komen in mengvormen voor.

Hans van der Pol had Longemfyseem(klachten)

Hans van der Pol was gezien zijn gezondheidsproblemen niet alleen bang fysiek verder achteruit te gaan, maar ook zijn zaak te verliezen. In april 2010 volgde hij bij ons de training. Hij zag dit als zijn redding. Hij vertelt graag zijn verhaal om daarmee anderen te kunnen overtuigen dat je met longemfyseem goed kunt leven:

Enkele jaren na de start van de Buteyko Ademwijzertraining is de Longemfyseem van Hans niet meer meetbaar in ziekenhuis! In deze video waarin Hans dit ongelofelijke resultaat vertelt zie je ook de uitslagen van het ziekenhuis.

Ervaring van Lolke (81)

Na vele jaren van klachten en steeds meer medicijnen was Lolke erg blij om een maand na de training al niet meer zijn rollator te gebruiken! Hij voelt zich veel beter en gaat betere jaren tegemoet!

error: Content is protected!