Ademhaling en longemfyseem

Online hetzelfde goede resultaat

Aanpak van de ademhaling bij longemfyseem

Het klopt dat door de beschadiging van de longblaasjes de zuurstofopname door de longen verslechterd, maar dit hoeft een minder groot probleem te zijn voor de zuurstofvoorziening in het lichaam dan veel mensen denken. Bij gezonde mensen is de saturatie (zuurstofgehalte in het bloed) 98% en bij mensen met longemfyseem kan dit dalen tot onder de 90%. Dat is een flinke daling en daar kan je behoorlijk last van hebben. Maar de gevolgen van het zuurstoftekort treedt vooral op ten gevolge van een te grote ademvolume.

Leerzame anekdote over longinhoud

Veel artsen hechten grote waarde aan de longinhoud. En zeker bij longemfyseem gaat de longinhoud achteruit. Toch hoeft dit niet een groot probleem te zijn, zo blijkt uit onderstaande anekdote:
Tijdens een lezing die ik gaf was er een man die zijn ademhaling zonder moeite 50 seconden kon stilleggen, zonder na afloop te hoeven bij ademen. Dit noemen we in Buteyko-taal een controle-pauze (CP) van 50 seconden.  Hij zei de lezing over Buteyko prachtig te vinden, maar het niet nodig te hebben. ‘Nee’, beaamde ik, ‘u heeft een CP van boven de 45, dus u heeft niets te klagen. De zuurstofopname in uw lichaam is uitstekend omdat u niet teveel koolzuur uitademt en uw immuunsysteem zal daardoor waarschijnlijk ook prima in orde zijn. Hoe komt u aan zo’n gezonde ademhaling?’
‘Ik snap niet waarom mensen zo onrustig ademen,’ antwoordde hij. ‘En dan moet u weten: ik heb maar één long!’
Later hoorde ik dat deze bejaarde man regelmatig in de tuin werkte. De man kon gestaag de hele dag door werken.
Voor mij bewijst dit het grote gelijk van Buteyko. Rustig ademen betekent dat je nog veel activiteiten kunt ontplooien, je in veel gevallen geen luchtwegmedicatie nodig hebt en je zelfs nog op hoge leeftijd prima fit kunt voelen, ook met maar één long! Helaas wordt in de medische wereld dit nog niet erkend.

Niemand is hetzelfde

De video’s van onze cursisten betekenen niet dat bij iedereen dit resultaat op dezelfde wijze bereikt zal worden, elk mens is anders. Longemfyseem is een aandoening waarbij de wanden van de longblaasjes beschadigd raken en de rek om ermee te kunnen ademen verdwijnt. De klachten zijn vaak kortademigheid en vermoeidheid. Omdat een deel van de longen beschadigt is, hebben mensen met longemfyseem het gevoel dat ze te weinig zuurstof binnen krijgen. Nu is dit maar ten dele waar.

Het verschil tussen longemfyseem en chronische bronchitis

Bronchitis is een aandoening van de luchtwegen, waarbij men last heeft van slijm (hoesten) en luchtweginfecties. Bij longemfyseem kan men ook veel hoesten, en last hebben van luchtweginfecties maar raken steeds meer longblaasjes defect. Beide aandoeningen worden tegenwoordig onder de vlag van COPD geschaard en komen in mengvormen voor.

 

Aanpak van stress bij longemfyseem 

Voor elke aandoening geldt dat er meer energie nodig is om die aandoening te bevechten. Daarom is het van groot belang overbodige stress te minimaliseren. En dat is precies wat de Ademwijzer training je leert. Met technieken uit verschillende disciplines wordt het lichaam (bloedvat-stelsel, zenuwen, afvoer afvalstoffen) ondersteund om het zelfgenezend vermogen te versterken.


Meer weten? Lees ons boek ‘Ademhaling als medicijn’

Over hoe de ademhaling werkt, gebaseerd op het wetenschappelijk onderzoek van de arts K. Buteyko
 Hoe stress onze ademhaling beïnvloed en wat dit betekent voor onze gezondheid
 Ademhaling en stress in relatie tot diverse aandoeningen. En meer…

error: Inhoud is beschermd.
×