Inspanningssyndroom
Soldatenhart of inspanningssyndroom
In de eerste wereldoorlog werden meer dan 40.000 Britse soldaten uit het leger ontslagen als gevolg van de aandoening ‘Soldatenhart’. Veel waren bang het aan het hart te hebben, al was het hart meestal prima in orde. Verschijnselen waren:
- Pijn in de linkerborsthelft (78%)
- Hartkloppingen (89%)
- Gejaagdheid (80%)
- Kortademigheid (93%)
- Vermoeidheid (88%)
- Overmatig transpireren (80%)
- Aanvallen van duizeligheid (78%)
Het soldatenhart werd ook wel inspanningssyndroom (‘Effort Syndrom’) genoemd. Een mooie benaming, want aanhoudende stress lijkt een prima verklaring voor de klachten. Helaas wordt ook van vandaag de dag in de benadering van deze klachten aanhoudende stress en chronische hyperventilatie nauwelijks met elkaar in verband gebracht.
Je vindt deze klachten grotendeels terug op de Nijmeegse lijst (1986), die op chronische hyperventilatie test. Maar de laatste decennia labelt men deze klachten steeds meer als paniekstoornis (uit de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, DSM-IV) om ze te behandelen met psychopharmaca en gedragstherapie. Sommige psychopharmaca hebben een dempend effect op de ademhaling. De vraag is in hoeverre deze medicijnen op langere termijn kunnen worden afgebouwd en welk (bij-)effect het gebruik op de gezondheid heeft.