Hooikoorts

Een nieuwe lente zónder hooikoorts?

Hooikoorts is een vervelende aandoening die ieder jaar weer de kop opsteekt in het voorjaar. Klachten kunnen zijn: veelvuldig niezen, verstopte, pijnlijke of jeukende neus, loop- of bloedneus, rode, branderige of tranende ogen, opgezwollen oogleden, kriebelhoest, hoofdpijn, vermoeidheid, enz. Deze klachten ontstaan door een allergische reactie op stuifmeel van grassen, planten of bomen.

Hooikoorts is een sterke reactie op allergene prikkels (pollen e.d.) van buitenaf. Dit heeft te maken met een verhoogt histamine gehalte in het lichaam. Dit verhoogde histamine gehalte kan te maken hebben met teveel ademen (chronische hyperventilatie) en met een verhoogde stressrespons in het lichaam. Door stress werkt het hormoon- en immuunsysteem namelijk niet naar behoren, het is ingesteld op “vechten-of-vluchten”. Een van de gevolgen daarvan is dat de histamine productie stijgt, een stof die alertheid op de omgeving verhoogt. Naast dat de histamine je gevoelig maakt voor allergenen (pollen, e.d.) zorgt het ook voor verwijding van de bloedvaten, waardoor er meer vocht vrijkomt. Mogelijke gevolgen: een loopneus, opgezwollen neusslijmvlies of een verstopte neus. Omdat de histamine zich aan bepaalde zenuwuiteinden hecht kunnen jeuk en niesbuien ontstaan.

 

De Ademwijzer training heeft twee belangrijke effecten op de hooikoorts

  1. Door de chronische hyperventilatie met de Ademwijzer training aan te pakken (verlagen van het ademvolume van ± 15-20 liter per minuut naar ± 5-7 liter per minuut), adem je op de eerste plaats al veel minder pollen in. Daardoor vermindert de allergische reactie alleen al.
  2. Met het doorbreken van de stressrespons, door de diepe ontspanning tijdens de dagelijks oefeningen, kan ook de hormoonhuishouding zich herstellen naar normale waarden, waaronder de overproductie van histamine. De allergische reactie in de neus zal afnemen, de slijmvliezen slinken, waardoor de symptomen van hooikoorts verdwijnen.

Dit gegeven is in de jaren ’60 door de Oekraïnse arts Dr. K. Buteyko ontdekt. Dr. Buteyko deed 10 jaar lang wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van het ademvolume op de gezondheid van mensen en ontdekte de techniek om het ademhalingscentrum te resetten.

Dit is wat de training uniek maakt ten opzichte van andere ademhalingscursussen en -oefeningen: met de Buteyko techniek wordt de ademhaling gereset in het ademhalingscentrum, zonder met bewustzijn de ademhaling te sturen. Met oefeningen die de ademhaling wel bewust sturen, zoals naar je buik ademen, tellen bij de in- en uitademing en het aantal ademhalingen per minuut proberen te veranderen, beïnvloed je de ademhaling alleen kortdurend. Deze oefeningen hebben géén invloed op het ademhalingscentrum en een structurele verandering blijft daarom uit.

Wanneer je met de Buteyko techniek het ademhalingscentrum hebt gereset en het ademvolume hebt teruggebracht naar een normale 6 liter per minuut, werkt de ademhaling weer zoals het hoort. De zuurstofvoorziening in het lichaam neemt hierdoor toe, het zenuwstelsel wordt rustiger en de klachten nemen daardoor af. Een volgend hooikoortsseizoen kun je weer rustig naar buiten!

Geen hooikoorts en bronchitis meer, geen eczeem meer en schildklier werkt beter
Ze is een vrouw van 74 jaar. Ze stuurde mailde ons haar ervaring:
Half december heb ik kennisgemaakt met de ademwijzertraining. Wist niet goed wat te verwachten. Sta wel open voor alternatieve geneeskunde. Nu (maart) zie ik veel resultaat. Namelijk: ben veel minder gejaagd. Deze winter ook geen bronchitis gehad, dus niet hoeven ‘puffen’. Geen last van eczeem. Mijn schildklierwaarde is ineens omhoog gegaan. Kan nu met een lager medicijn (had 125 mg nu 100 mg) per dag. Slaap veel beter en langer door maar wordt ‘s morgens om 7 uur fit wakker. Geen last meer van constipatie, zonder pillen. Ben benieuwd of ik dit voorjaar ook geen last meer krijg van hooikoorts.
Mirjam

Hooikoortsvrij
Beste Marc,
Wat een verademing om in deze lente weer gewoon in het bos te wandelen en bij ons achter in de weilanden, zonder dat gesnotter. Ook veel meer energie daardoor. Fantastisch! Dank voor de begeleiding!
Hans

Idioot dat ik dit niet eerder wist
Na de training vorig jaar bij jullie was ik benieuwd hoe het hooikoortsseizoen zou lopen. Tot nog toe vlekkeloos en ik kan de puffers gewoon thuislaten. Waarom heb ik dit niet eerder gedaan? Idioot dat ik dit niet eerder wist!
Kamil

TEST JE ADEMHALING

Zo doe je de test: klik hier

Zit rechtop op een stoel en adem een minuutje rustig door je neus. Knijp na een normale, rustige uitademing je neus dicht en kijk op de secondewijzer. Kijk opnieuw op de secondewijzer zodra je aandrang voelt om weer te ademen en laat je neus los. (Je kunt je ademhaling veel langer stilhouden dan deze eerste aandrang, maar dan moet je na afloop een of meer keren dieper dan normaal ademen)

Uitslag ademtest: klik hier

Uitslag tussen 5 en 15 seconden: je ademvolume is veel te groot en kan voor gezondheidsklachten zorgen.

Uitslag tussen 15 en 25 seconden: je ademvolume is te groot en kan voor gezondheidsklachten zorgen.

Uitslag tussen 25 en 35 seconden: je ademhaling is redelijk op orde maar verbetering is nog wel aan te raden.

Uitslag vanaf 40 seconden: je hebt een gezond ademvolume. Training volgen kan preventief werken.

KLACHTEN INVENTARISEREN

Klik hier om je klachten te inventariseren

[]
1
Step 1

Vink je klachten aan:

Ademhaling

Energie

Gehoor

Neus en keel

Huid

Spijsvertering

Spieren

Bloedsomloop

Gewicht

Slapen

Psychisch

Algemene stress factoren

Toestemming

Na het verzenden nemen we z.s.m. contact met je op.

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Klik hier om onze privacy verklaring te lezen.

keyboard_arrow_leftPrevious

Nextkeyboard_arrow_right

VRAGEN?

""
1

Contactformulier

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Klik hier om onze privacy verklaring te lezen.

Reden om contact op te nemenmeerdere antwoorden mogelijk
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

VERBAND ADEMHALING EN STRESS

Ademhaling als medicijn


In het eerste deel ‘Ademhaling en stress’ laten we zien welk verband er bestaat tussen ademhaling en stress en waarom mensen juist in deze tijd te maken hebben met een uit de hand gelopen ademvolume.

Lees meer

Als je de daadwerkelijke oorzaak weet van een verstoorde ademhaling, kun je ook werken aan een oplossing daarvan! De theorie die in het boek beschreven staat is voor veel mensen 180 graden anders dan de denkwijze die gangbaar is. Een uniek en krachtig middel om een verstoorde ademhaling te resetten, daar waar de ademhaling ontregeld raakt: in het ademhalingscentrum in de hersenen. Zonder ‘ademgymnastiek’ en bewust sturen van de ademhaling. Met voorbeelden uit de praktijk.
Het boek bevat géén beschrijvingen van ademoefeningen, aangezien er veel fouten worden gemaakt als de juiste begeleiding ontbreekt. Het goed aanleren van de techniek is cruciaal voor het behalen van het juiste resultaat.
€19,90 incl. porto (buiten Nederland €25,90).
E-book versie €9,90.

‘Jullie boek is het beste gezondheidsboek, wat tot dusver op mijn pad kwam. Hartelijk dank voor de energie en kennis, die er in is gestoken.’
Anne de Vries

error: Content is protected !!