Sinusitis (holte ontstekingen)

Wat te doen bij sinusitis?

Ontstekingen van de bovenste luchtwegen (in het hoofd) zijn vaak lastig te behandelen. De neusdruppeltjes en verstuivers die worden gebruikt om de klachten te verminderen mogen over het algemeen maar beperkt (een week) gebruikt worden. Zo kan het de bloedvaatjes laten slinken, zodat de neus weer vrij wordt maar het droogt ook het neusslijmvlies uit. En de oorzaak van de verkoudheid en ontstekingen wordt hiermee uiteraard niet weggenomen. Sinusitis duurt vaak lang, soms wel enkele weken, en mensen zijn dan geneigd om een neusspray langer te gebruiken dan toegestaan wat een averechts effect heeft en waardoor de ontstekingen regelmatig terugkeren.

Neusademhaling de halve oplossing

Het door de neus ademen is bij Sinusitis heel belangrijk. De neus zorgt namelijk voor het verwarmen, bevochtigen en schoonmaken van de binnenkomende lucht. In de neus zitten zgn. ‘lamellen’ die ervoor zorgen dat de lucht warm en vochtig wordt en er zit ook een stofje ‘NO2’, ofwel stikstofoxide in de neus. Deze stikstofoxide is een natuurlijke ontstekingsremmer die ervoor zorgt dat de lucht schoon bij de longen komt en ontstekingen in de luchtwegen aanpakt. Daarnaast is het door de neus ademen zo belangrijk omdat je daardoor ook automatisch minder ademt. De mond is namelijk een grotere ingang waar bovendien geen systemen zijn voor het verwarmen, bevochtigen en schoonmaken van de lucht. Leer je dus om door je neus te ademen, dan ben je al halverwege. Toch is het vaak zo dat je er daarmee niet bent. De verzwaarde ademhaling die je al die tijd hebt opgebouwd moet teruggedrongen worden en dat kan alleen door het ‘ademhalingscentrum’ te recetten. Door een aantal maanden Buteyko oefeningen te doen zal je ademhaling permanent verbeteren, je ademvolume verminderen en zullen de klachten verdwijnen.

Eigen ervaring

Zelf heb ik (Mathilde) jarenlang last gehad van holte ontstekingen die soms wekenlang duurde, die regelmatig terugkeerden en waarvoor ik toch af en toe een kuur kreeg omdat het maar niet overging. Ik heb diverse artsen bezocht en onderzoeken gehad maar toen ik uiteindelijk een paar maanden had geïnvesteerd in het doen van de Buteyko oefeningen, waren mijn klachten verdwenen. Ik ben af en toe nog verkouden (wie niet…) maar dat is dan naar een paar dagen weer over. Ik heb nooit meer een verstopte neus, ook niet tijdens de nacht en gebruik geen medicijnen meer om de neus vrij te houden.

Ervaringen met de Ademwijzer Training

Geen otrivin meer
‘Ik ben niet meer zo vaak verkouden en heb geen voorhoofdsholte-ontsteking meer. Daarom hoef ik niet meer middelen als Otrivin enzo te gebruiken die ik eigenlijk te vaak gebruikte. Daar ben ik heel blij mee.’

Einde ontsteking in kaak- en voorhooftholtes
‘Ik ben in mei 2012 begonnen aan Buteyko om mijn immuunsysteem beter op orde te brengen nadat die behoorlijk van slag af was geraakt ten gevolge van een tropische bacterie. Ik ben bijna drie jaar bezig ben geweest om te herstellen van een zeer sterke vermoeidheid. Had vorige winter regelmatig een ontsteking in mijn kaak- en / of voorhoofdholtes waarvoor ik antibiotica kreeg voorgeschreven. Dit najaar kreeg ik de symptomen van het ontwikkelen van zo’n ontsteking, maar ben op eigen kracht hersteld. Verder dan een flinke verkoudheid kwam het niet. Voel mij sinds eind september weer fit als 4 tot 5 jaar geleden.’

Geen medische behandeling

Voor de helderheid: de Ademwijzer Training is geen medische behandeling en vervangt die ook niet. Aanpassing van medicatie gebeurt in het overleg tussen u en en uw huisarts.

TEST JE ADEMHALING

Zo doe je de test: klik hier

Zit rechtop op een stoel en adem een minuutje rustig door je neus. Knijp na een normale, rustige uitademing je neus dicht en kijk op de secondewijzer. Kijk opnieuw op de secondewijzer zodra je aandrang voelt om weer te ademen en laat je neus los. (Je kunt je ademhaling veel langer stilhouden dan deze eerste aandrang, maar dan moet je na afloop een of meer keren dieper dan normaal ademen)

Uitslag ademtest: klik hier

Uitslag tussen 5 en 15 seconden: je ademvolume is veel te groot en kan voor gezondheidsklachten zorgen.

Uitslag tussen 15 en 25 seconden: je ademvolume is te groot en kan voor gezondheidsklachten zorgen.

Uitslag tussen 25 en 35 seconden: je ademhaling is redelijk op orde maar verbetering is nog wel aan te raden.

Uitslag vanaf 40 seconden: je hebt een gezond ademvolume. Training volgen kan preventief werken.

KLACHTEN INVENTARISEREN

Klik hier om je klachten te inventariseren

[]
1
Step 1

Vink je klachten aan:

Ademhaling

Energie

Gehoor

Neus en keel

Huid

Spijsvertering

Spieren

Bloedsomloop

Gewicht

Slapen

Psychisch

Algemene stress factoren

Toestemming

Na het verzenden nemen we z.s.m. contact met je op.

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Klik hier om onze privacy verklaring te lezen.

keyboard_arrow_leftPrevious

Nextkeyboard_arrow_right

VRAGEN?

""
1

Contactformulier

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Klik hier om onze privacy verklaring te lezen.

Reden om contact op te nemenmeerdere antwoorden mogelijk
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

VERBAND ADEMHALING EN STRESS

Ademhaling als medicijn


In het eerste deel ‘Ademhaling en stress’ laten we zien welk verband er bestaat tussen ademhaling en stress en waarom mensen juist in deze tijd te maken hebben met een uit de hand gelopen ademvolume.

Lees meer

Als je de daadwerkelijke oorzaak weet van een verstoorde ademhaling, kun je ook werken aan een oplossing daarvan! De theorie die in het boek beschreven staat is voor veel mensen 180 graden anders dan de denkwijze die gangbaar is. Een uniek en krachtig middel om een verstoorde ademhaling te resetten, daar waar de ademhaling ontregeld raakt: in het ademhalingscentrum in de hersenen. Zonder ‘ademgymnastiek’ en bewust sturen van de ademhaling. Met voorbeelden uit de praktijk.
Het boek bevat géén beschrijvingen van ademoefeningen, aangezien er veel fouten worden gemaakt als de juiste begeleiding ontbreekt. Het goed aanleren van de techniek is cruciaal voor het behalen van het juiste resultaat.
€19,90 incl. porto (buiten Nederland €25,90).
E-book versie €9,90.

‘Jullie boek is het beste gezondheidsboek, wat tot dusver op mijn pad kwam. Hartelijk dank voor de energie en kennis, die er in is gestoken.’
Anne de Vries

error: Content is protected !!