Eczeem

Wat is eczeem?

Een gezonde huid is voorzien van voldoende vocht en is gezond genoeg om zich te weer te kunnen stellen tegen bacteriële aanvallen.
Wanneer we steeds een te groot ademvolume hebben en dus teveel koolzuur uitademen heeft dat verschillende nadelige effecten op de huid.

  • Een verminderde zuurstofopname in de huid (het Bohr-effect) geeft de huid minder herstellend vermogen zodat er sneller irritaties en infecties ontstaan.
  • Dit wordt versterkt doordat een te groot ademvolume meestal samen gaat met een verhoogde toestand van stress in het lichaam. Hierdoor wordt er meer histamine aangemaakt. Een verhoogd histamine gehalte kan extra jeuk en irritaties in de huid veroorzaken.
  • Dat we door teveel ademen ook meer water verliezen (in de uitademing) is niet bevorderlijk voor het vochtgehalte in de huid.

Terug naar normale waarden

Een verbetering en mogelijk zelfs genezing van het eczeem of huidklachten kan plaatsvinden door rustiger te leren ademen. Hierdoor zal de zuurstofopname in de huid normaliseren en de weerstand van de huid verbeteren. Ook zal de histamineproductie door de Buteyko ademtechniek kunnen herstellen naar normale waarden omdat de stress gedurende de trainingsperiode afneemt en je leert om de stress niet meer zo te laten oplopen. Cursisten melden dat de therapie een gunstig effect heeft op de gevoeligheid voor irriterende stoffen en allergenen.

Ervaringen met de Ademwijzer training

Verbeterde huid
‘Ik ging ‘gezond’ Buteyko doen, op die pollenallergie na. Maar sinds Buteyko ben ik niet meer zwaar verkouden geweest, ik denk nog 1 keer een verkoudheid waarbij ik echt twee dagen een verstopte neus had. Ik voel echt nog wel eens dat ik een verkoudheid heb, maar heb dus weinig klachten behalve dat ik me dan een beetje moe, minder fit voel. Maar ik kan m’n werk doen en ook blijven sporten.

Verder zijn m’n stoelgang en huid verbeterd (minder ontstekingen en sneller herstel) en ben ik over het geheel genomen rustiger, opgewekter (ook minder last van PMS).
Belangrijk om mee te geven, is dat ik bij het sporten minder vocht verlies door de neusademhaling en meer kracht lijk te hebben dan voorheen (zowel in uithoudingsvermogen als in spierkracht).
Ik doe nog zeker 1 keer per dag een oefening en merk dat het onderhoud vergt, anders ligt in de drukke tijden de te diepe ademhaling op de loer (maximale pauze oefening of 20 verminderd ademhalen = voor mij hetzelfde als mediteren).’

Af van bronchitis en eczeem klachten en verbeterde schildklierwaarden
‘Half december heb ik kennisgemaakt met Buteyko ademtherapie. Wist niet goed wat te verwachten. Sta wel open voor alternatieve geneeskunde. Nu (maart) zie ik veel resultaat. Namelijk: Ben veel minder gejaagd. Deze winter geen bronchitis gehad, dus niet hoeven ‘puffen’. Geen last van eczeem. Mijn schildklierwaarde is ineens omhoog gegaan. Kan nu met een lager medicijn (had 125 mg nu 100 mg) per dag. Slaap veel beter en langer door maar wordt ’s morgens om 7 uur fit wakker.

Geen medische behandeling

Voor de helderheid: de Ademwijzer Training is geen medische behandeling en vervangt die ook niet. Aanpassing van medicatie gebeurt in het overleg tussen u en en uw huisarts.

error: Content is protected!