Depressie

Uit de circel van sombere gedachten en gevoelens

Stoppen van gedachten, aanleren van diepe ontspanning
Het tijdelijk stoppen van gedachten en de daaraan gekoppelde emoties en gevoelens doorbreekt depressie en somberheid. Dat is precies een belangrijk element van de Ademwijzer Training. Daarnaast diep leren ontspannen, zowel fysiek als mentaal is een andere belangrijke factor. Dit gebeurt door een combinatie van Buteyko technieken (herstel van een gezonde ademhaling), Mindfulness (mentale ontspanning) en Lichaamswerktechnieken (fysieke ontspanning). Natuurlijk moet er ook op een gezonde manier bewogen worden (ongezond bewegen/sporten bestaat ook!). En natuurlijk draagt ook gezonde voeding (onbewerkt) bij aan het herstel. Dat laatste is vooral een kwestie van gezond verstand, maar we willen best ook wel tips geven die je kunt uitproberen.

De rol van de ademhaling bij depressie
De rol van de ademhaling moet niet worden onderschat. Aanhoudende stress (ook in de vorm van negatieve gedachten, gevoelens en emoties) zorgt voor een permanent zware ademhaling door een ontregeld ademhalingscentrum met als resultaat: minder zuurstofafgifte van het bloed aan het lichaam en een verstoorde hormoonhuishouding. Belangrijk is daarom dat het ademhalingscentrum gereset wordt. Hierdoor kan de zuurstofafgifte aan het lichaam weer toenemen en gaat het lichaam zich herstellen, het gaat opruimen en nieuwe energie opslaan: de batterij kan weer volledig worden opgeladen. Dat maakt uit de depressie komen extra moeilijk. Belangrijk dus om de ademhaling op orde te krijgen.

Ervaringen

Afbouwen antidepressiva
Sinds kort heb ik ook het squashen weer opgepakt. En ik ben aan het afbouwen met de antidepressiva. Ik begrijp nu pas wat jij vorig jaar zei. “Het is net of je alles weer in de hand hebt” dat gevoel heb ik sinds ik de dosis medicijnen heb verminderd.

Lees meer...

Een soort sluier is weggehaald. Ik was er half en ben er nu weer helemaal. Een goeie vriend zei na de squash wedstrijd ‘heb jij een cursus zen gedaan of zo?’ Ik was super rustig en gecontroleerd. Normaal werd ik altijd boos op mezelf. Ik heb de wedstrijd glansrijk gewonnen. Ik weet zeker dat dit met de Ademwijzertraining te maken heeft. Voor de wedstrijd maak ik mezelf rustig door mijn ademhaling te vertragen. Vroeger stikte ik altijd van de zenuwen.
Regina

Ademwijzer training heeft een enorme invloed
‘Ik merk dat mijn gedachten rustiger zijn, ook in stress-situaties. Sinds kort heb ik ook het squashen weer opgepakt. En ik ben aan het afbouwen met de antidepressiva. Ik begrijp nu pas wat jij vorig jaar zei: ‘Het is net of je alles weer in de hand hebt.’

Lees meer...

Dat gevoel heb ik weer sinds ik de dosering van de medicijnen heb verminderd. Een soort sluier is weggehaald. Ik was er half en ben er nu weer helemaal. Een goeie vriend zei na de squash wedstrijd ‘heb jij een cursus zen gedaan of zo?’ Ik was super rustig en gecontroleerd. Normaal werd ik altijd boos op mezelf. Ik heb de wedstrijd glansrijk gewonnen. Ik weet zeker dat dit met de Ademwijzer training te maken heeft. Voor de wedstrijd maak ik mezelf rustig door even de oefening te doen. Vroeger stikte ik altijd van de zenuwen.’

Ik was door die klachten vaak zo depressief dat ik het leven niet meer zag zitten
Het ongelofelijke maar waar gebeurde verhaal van Wouter. Hij mailde het me en wil het graag delen met andere (toekomstige) cursisten:
Mijn geboorte bracht een hoop problemen met zich mee. Aangezien mijn moeder ongewenst zwanger was. Het bracht mijn moeder veel stress en daaruit voortvloeiend mij ook.

Lees meer...

Gebleken is nu dat teveel stress voor een ongeboren kind schadelijk is. Het kind wordt continu blootgesteld aan het stresshornoon cortisol met als negatieve bijwerking later, dat het kind minder goed tegen stressvolle situaties kan . Na enkele jaren in een kindertehuis en pleegouders begon mijn leven pas echt op mijn 4de.

‘Ik was een kind met veel energie, maar ook angstig en op mijn hoede. Altijd buiten en voetballen brachten me rust en als kind las ik ook veel. Later in mijn leven ging het duidelijk minder met me en had echt een uitlaatklep nodig om een beetje te functioneren. Was dat eerst voetbal, vanaf 18 begon ik te blowen om rustig in mijn hoofd te zijn. Ik blowde 5 jaar en na die 5 jaar was ik blij dat ik gestopt was.  Blowen was niet de oplossing. De onrust was niet weg verre van dat. Rond mijn 25ste kreeg ik prostaatklachten. Ook was ik erg onrustig in mijn hoofd en begon mijn lichaam op meer plekken pijn te doen. Mijn ogen deden vaak zeer, licht was erg fel voor me en ook bij de weefsels de kapsels rondom mijn knieën polsen en in mindere mate enkels deden zeer. Zo leven was een hel. Het ergste was dat die prostaatklachten ervoor zorgden  dat ik sexueel niet actief was. Het deed pijn rondom dat gebied. Ook mijn darmen waren meestal onrustig en ik moest vaak naar de wc. Conclusie prikkelbaar darmsyndroom. Nu ben ik 52 en de klachten zijn duidelijk verminderd. Niet door de medische wetenschap, maar meer door zelf dingen te onderzoeken en toe te passen. Sporten, yoga, mediteren alles probeerde ik. Bij stress of woede of andere spanningen namen de klachten gelijk weer toe. Potentie problemen, oog pijn, niet goed kunnen nadenken, onrustige darmen etc etc.

Nu na al die jaren heb ik toch wel gevonden wat er met mij aan de hand is. Niet de dokter niet de psycholoog of het ziekenhuis, nee ik zelf kwam na een grondige diagnose tot de conclusie dat mijn klachten verergerden door stress en door verkeerd, te snel te oppervlakkig ademen. Tuurlijk wist ik al jaren dat stress de klachten verergerde maar het kwam niet in me op me puur op de ademhaling te focussen.

Nadat ik dit wel ben gaan doen en trouw de cursus gevolgd heb verdwenen mijn klachten als sneeuw voor de zon. Ik moet wel zeggen ik had de tijd en oefende ook echt 4 á 5x per dag met de 20 minuten ademhaling. Ik werd rustiger, helderder, mijn lichaam deed geen pijn. Ik kreeg weer zin in sex. Mijn  conditie ging met sprongen vooruit aangezien mijn lichaam de zuurstof veel beter opnam. Jarenlang werd ik s’morgens wakker met pijnlijke spieren in mijn benen en dan moest de dag nog beginnen. Deze weken hebben me laten zien dat je zelf heel veel kan doen en niet teveel op de medische wetenschap moet afgaan. Veel weten zij niet. Zoiets simpels als ademhalen, daar wordt te weinig de nadruk opgelegd. Ons leven begint met ademen en eindigd met ademen. Het zou fijn zijn als daar meer aandacht aan geschonken zou worden. Het zou een hoop ellende besparen. Wat mij betreft heeft de training mijn leven gered, want ik was door die klachten vaak zo depressief dat ik het leven niet meer zag zitten.

Mijn conclusie is dat de (Buteyko) Ademwijzertraining een fantastische methode is met de kanttekening dat het niet iets is voor 6 weken en dat dan alles weer opgelost is. Je zal er aan moeten blijven werken denk ik. Ik in ieder geval wel. Als ik weer een paar dagen trouw de ademhalingsoefeningen toe dan voel ik me snel weer fit en helder. Hopelijk kan ik mensen met deze info een beetje helpen. Ik weet hoe pijnlijk het is om van het kastje naar de muur gestuurd te worden en de oplossing niet te kunnen vinden. Wat mij betreft mag een dokter beginnen met de ademhaling te controleren als mensen met vage klachten komen.

gr Wouter’

Werd er radeloos van en zag soms geen weg meer..
Ik ben met de Ademwijzer Training begonnen 9 maanden geleden omdat ik leed aan angsten, constante spanning, pms (pre menstrueel syndroom) en nare gedachten, heel naar…werd soms echt bang. Bang om iets naars te doen. Durfde dit ook tegen niemand te vertellen. Werd er radeloos van en zag soms geen weg meer..

Lees meer...

Ik wist dat er iets met mijn ademhaling mis was en had al wat therapieën gevolgd die niet voldoende hielpen. Na 3 maanden oefeningen voelde ik echte verbetering en heb voor het eerst sinds jaren een heerlijk ontspannen vakantie gehad. Voel me nu veel zekerder en ontspannen. Deze oefeningen zijn echt geweldig en eigenlijk is het juist heerlijk om ze te doen. Gelijk even tijd voor jezelf en daarna voel ik me weer energiek. Pms is ook stukken minder. Vroeger 2 weken last, nu 2 dagen. Ik voel gelijk als ik weer te ver ga en als ik dan de oefeningen doe, trekt het na paar dagen weer weg. Ik probeer elke dag een keer te oefenen maar lukt niet altijd. De oefeningen kun je ook overal doen.
De Ademwijzer training heeft echt mijn leven veranderd. Ik zou het echt iedereen aanraden.. Ik heb het via Skype gedaan, werkte perfect.
Hierbij mijn hartelijke dank.
Stefan

TEST: IS JE ADEMHALING GEZOND?

Zo doe je de test: klik hier

Zit rechtop op een stoel en adem een minuutje rustig door je neus. Knijp na een normale, rustige uitademing je neus dicht en kijk op de secondewijzer. Kijk opnieuw op de secondewijzer zodra je aandrang voelt om weer te ademen en laat je neus los. (Je kunt je ademhaling veel langer stilhouden dan deze eerste aandrang, maar dan moet je na afloop een of meer keren dieper dan normaal ademen)

Uitslag ademtest: klik hier

Uitslag tussen 5 en 15 seconden: je ademvolume is veel te groot en kan voor gezondheidsklachten zorgen.

Uitslag tussen 15 en 25 seconden: je ademvolume is te groot en kan voor gezondheidsklachten zorgen.

Uitslag tussen 25 en 35 seconden: je ademhaling is redelijk op orde maar verbetering is nog wel aan te raden.

Uitslag vanaf 40 seconden: je hebt een gezond ademvolume. Training volgen kan preventief werken.

WELKE KLACHTEN?

Klik hier voor inventarisatie klachten

[]
1
Step 1

Vink je klachten aan:

Ademhaling

Energie

Gehoor

Neus en keel

Huid

Spijsvertering

Spieren

Bloedsomloop

Gewicht

Slapen

Psychisch

Algemene stress factoren

Toestemming

Na het verzenden nemen we z.s.m. contact met je op.

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Klik hier om onze privacy verklaring te lezen.

keyboard_arrow_leftPrevious

Nextkeyboard_arrow_right

VRAGEN?

""
1

Contactformulier

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Klik hier om onze privacy verklaring te lezen.

Reden om contact op te nemenmeerdere antwoorden mogelijk
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

VERBAND ADEMHALING EN STRESS

Ademhaling als medicijn


In het eerste deel ‘Ademhaling en stress’ laten we zien welk verband er bestaat tussen ademhaling en stress en waarom mensen juist in deze tijd te maken hebben met een uit de hand gelopen ademvolume.

Lees meer

Als je de daadwerkelijke oorzaak weet van een verstoorde ademhaling, kun je ook werken aan een oplossing daarvan! De theorie die in het boek beschreven staat is voor veel mensen 180 graden anders dan de denkwijze die gangbaar is. Een uniek en krachtig middel om een verstoorde ademhaling te resetten, daar waar de ademhaling ontregeld raakt: in het ademhalingscentrum in de hersenen. Zonder ‘ademgymnastiek’ en bewust sturen van de ademhaling. Met voorbeelden uit de praktijk.
Het boek bevat géén beschrijvingen van ademoefeningen, aangezien er veel fouten worden gemaakt als de juiste begeleiding ontbreekt. Het goed aanleren van de techniek is cruciaal voor het behalen van het juiste resultaat.
€19,90 incl. porto (buiten Nederland €25,90).
E-book versie €9,90.

‘Jullie boek is het beste gezondheidsboek, wat tot dusver op mijn pad kwam. Hartelijk dank voor de energie en kennis, die er in is gestoken.’
Anne de Vries

error: Content is protected !!