Coachingstraject
Geïnspireerd leven
Je lijf ademt, jij moet leren je op tijd te ontspannen!
Veel mensen kennen een ‘verkeerde ademhaling’ alleen van wat er gebeurt bij acute hyperventilatie. Hierbij slaat de ademhaling op hol en is de te snelle en intensieve ademhaling voor de patiënt voor zijn gevoel niet meer te stoppen. Een klassieke, wat verouderde, remedie is om dan in een zakje te ademen. De gedachte erachter, namelijk het koolzuur weer inademen, is wel logisch maar werkt niet omdat koolzuur een zeer licht gas is dat snel vervliegt.
Beter is het om rustiger te leren ademen en het koolzuur niet te laten ontsnappen. En om te zorgen dat je je weer mentaal en fysiek kan ontspannen.
In de Ademwijzer training leer je bovendien effectieve maatregelen om acute hyperventilatie tegen te gaan.
Je zou kunnen denken dat wanneer je nooit een acute hyperventilatie-aanval hebt, je ademhaling gezond is. Dat is jammer genoeg onjuist (zie de ademvolume test). Er zijn veel mensen met een te zware ademhaling die nooit een acute hyperventilatie-aanval te hebben meemaakt. Je kunt met andere woorden de hele dag door te zwaar ademen, ofwel lijden aan chronische hyperventilatie, zonder je dat te realiseren. Dit ‘teveel ademen’, zo ontdekte de arts Prof. Dr. Buteyko na 10 jaar intensief onderzoek, kan de oorzaak zijn van uiteenlopende gezondheidsklachten.
Maar liefst 150 aandoeningen hebben volgens zijn bevindingen een directe relatie met de ademhaling. Helaas wordt er vaak pas na het ontstaan van jarenlange en soms ernstige gezondheidsklachten gedacht aan een verstoorde ademhaling.
Wij zeggen niet graag dat ademhaling de oorzaak is van gezondheidsklachten, hoewel Prof. Dr. Buteyko dit vaak wel zo formuleerde. Buteyko zag veel ziekteverschijnselen als een poging van het lichaam om koolzuur vast te houden. Wij houden het erop dat het lichaam een geheel is, bestaande uit diverse, met elkaar verbonden processen, waarbij de (onbewuste) stressrespons de ademhaling verzwaart en het ademhalingscentrum die verzwaarde ademhaling in stand houdt. Een hele mond vol, waarover we in ons boek meer uitleggen.
De klachten zitten niet ’tussen de oren’!
Er wordt wel beweerd dat de oorzaak van de hyperventilatie en paniek-aanvallen tussen de oren zit. Acute hyperventilatie wordt dan gezien als een paniekstoornis die (met medicatie) behandeld zou moeten worden. Daar zijn wij het als integratief ademtherapeut niet mee eens.
Als je rustig hebt leren ademen reageer je rustiger in stressvolle situaties en raak je minder snel in paniek. Veel van onze cursisten bevestigen dat de innerlijke rust is toegenomen.
De biochemie van het lichaam is in onze ogen een onderschatte factor in het veroorzaken van zowel acute als chronische hyperventilatie. Het rustiger maken van de ademhaling heeft een positief effect op de balans van die biochemie.
Meer zuurstof door minder ademhalen
De Ademwijzertraining is gebaseerd op het medische gegeven dat er bij te weinig koolzuur in ons bloed (door teveel ademen) te weinig zuurstof in het lichaam wordt opgenomen. In de medische wetenschap bekend als het Bohr-effect. Een van de gevolgen van een tekort aan koolzuur in het bloed is verkramping van het glad spierweefsel rondom de luchtwegen maar ook rondom de bloedvaten, waardoor o.a. de hersenen minder zuurstof krijgen. Samen met de verlaagde vuurdrempel van zenuwen, door koolzuurtekort in het bloed, kan dit angstgedachten tot gevolg hebben, een bekend fenomeen bij acute hyperventilatie.
Je gaat het ademhalingscentrum bijstellen door rustiger te ademen. Hierdoor blijft er meer koolzuur in het bloed waardoor er meer zuurstof in het lichaam vrijkomt; in de spieren, in de organen en in de hersenen. Ook heeft meer koolzuur in het bloed een gunstig effect op het zenuwstelsel. Je wordt er rustiger van en je mag verwachten dat angstgedachten verminderen.
Ervaringen van mensen die bij ons de Ademwijzer training volgden:
Eindelijk af van hyperventilatie klachten
‘Ik heb heel lang last gehad van hyperventilatieklachten. Mijn klachten waren met name heel duizelig, moe en vooral gestrest. Door deze klachten, maar vooral door de spanning die ik in mijn lichaam voelde, was ik ook onzeker en angstig. Ik heb vele andere therapieën gevolgd, met wist toen nog niet dat ik chronisch hyperventileerde…’
Slaap beter, meer energie
‘Na 3 maanden de Ademwijzer training te hebben gevolgd slaap ik veel beter, heb ik geen hyperventilatieaanvallen meer gehad, is mijn duizeligheid zo goed als weg, heb ik veel meer energie, en als ik na een drukke week weer wat spanning in mijn lichaam voel opkomen, doe ik een paar keer een oefening en de spanning gaat echt waar weer weg, heerlijk gevoel!! Het belangrijkste wat ik alle mensen met hyperventilatieklachten wil meegeven is: luister veel meer naar je lichaam en probeer positief te blijven! Bedankt voor de super goede maar vooral motiverende begeleiding.’
Stressreductie
‘Ik vond de training vooral fijn omdat het direct voor stressreductie zorgt.’
Weer gewoon winkelen
‘Als ik vroeger een winkel inging was het de vraag of ik wel alle boodschappen kon doen. Vaak was ik erg gestrest en stond angstig bij de kassa. Nu kan ik mijn ademhaling rustig houden door op tijd een Buteyko-oefening te doen.’
Zo doe je de ademtest
Zit rechtop op een stoel en adem een minuut rustig door je neus. Knijp na een normale, rustige uitademing je neus dicht en kijk op de secondewijzer. Kijk opnieuw op de secondewijzer zodra je aandrang voelt om weer te ademen en laat je neus los. Kun je nu rustig doorademen zonder dieper te hoeven ademen? Dan heb je de test goed gedaan. Het is dus niet de bedoeling dat je je neus dichthoudt tot je niet meer kan en je een aantal keer diep moet ademen, alsof je lang onder water hebt gezwommen. Hoeveel seconden heb je je neus dichtgehouden? Lees hieronder wat dat betekent.
Mocht de test niet gelukt zijn, dan kun je deze nogmaals doen (wacht wel even een minuut).
KLIK HIER VOOR DE UITSLAG VAN DE TEST
- Resultaat tussen 5 en 15 seconden: je ademhalingsvolume en stressniveau zijn veel te groot en kunnen tot zeer ernstige gezondheidsproblemen leiden.
- Resultaat tussen 15 en 25 seconden: je ademhalingsvolume en stressniveau zijn te groot en kunnen tot ernstige gezondheidsproblemen leiden.
- Resultaat tussen 25 en 35 seconden: je ademhaling en stressniveau zijn redelijk goed, maar verbetering wordt toch aanbevolen.
- Resultaat vanaf 40 seconden: je hebt een gezond ademvolume en lage stressniveaus. Het toepassen van deze training kan preventief werken in tijden van stress.
Gezondheidscheck
De onderstaande lijst laat klachten zien die samenhangen met chronische hyperventilatie en stress. Bij ons pak je beiden aan.
Wanneer je de lijst hebt ingevuld en opgestuurd, bellen we je op voor een vrijblijvende kennismaking. Je kunt natuurlijk ook zelf bellen. Tel 0570 676 878 of 06 170 190 68
Over het algemeen kun je bij ons op korte termijn aan de slag.
We begeleiden ook via Skype, FaceTime, Zoom, Jitsi Meet of een ander platform. Fijn als je niet wil of kan reizen en net zo goed!