Coaching

Innerlijke rust,
een kwestie van training.

Versterken van je basiskracht
Mijn ervaring ligt op het gebied van groeiprocessen waar zowel de geest als het lichaam bij betrokken zijn. Groeien lijkt op veranderen en dat kan reacties van onveiligheid oproepen. Het is zaak die te tackelen, anders blijft alles zoals het is, verstard. Ik help je de basisvoorwaarden op orde te brengen om te ont-dekken van wat al is: de eenvoud van er gewoon zijn. En: ik heb geen heilige kring boven mijn hoofd hoor, ik ont-dek nog dagelijks!
Belangrijkste ingrediënt van de coaching is uiteraard mijn levenservaring en jouw levenservaring. Daarbij de bereidheid om in open contact met jezelf te staan, inclusief niet-weten en het liefst ook enige nieuwsgierigheid. Ik ondersteun je met humor en begrip, geduld en mededogen met jouw proces, eerlijkheid maar ook mildheid en waar het voor jou behulpzaam is openheid over mijn eigen ervaringen (lees daarover even verderop). Daarnaast heb ik uit eigen ervaring veel gehad aan Buteyko ademtechnieken, Mindfulness (ik ben Mindfulness Based Stress Reduction trainer categorie-1) en Lichaamswerk (tweejarige opleiding).

Mindfulnesstechnieken
Aangezien lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn kun je op beide vlakken tegelijk onbalans ervaren. Misschien heb je wensen op het gebied van je fysieke gezondheid. Of je geestelijke welbevinden kan beter, vanwege onrust, piekeren of stressfactoren. De oplossing van het ongemak zit niet in je hoofd, anders was je er waarschijnlijk al wel uitgekomen. Sterker nog, we kunnen maar nauwelijks ons systeem met ons denken besturen, de 10% ratio kan het heel moeilijk opnemen tegen de bijna 50% emotionele reacties die in recente onderzoeken gemeten worden. Deze vaak onbewuste emotionele reacties sturen welk deel van je DNA wordt afgelezen en bepalen zo in hoge mate je hormoonhuishouding.
Mindfulness toegespitst op jouw persoonlijke situatie kan je helpen je hiervan bewust te worden en de weg in te slaan van meer en meer helder denken en voelen.

Gezonde ademhaling
De ademhaling verraad wat er zich in je lichaam afspeelt. De ademhaling is daarom nooit verkeerd, maar kan wel verkeerd zijn afgesteld door aanhoudende stress. 99,99% van de mensen op deze planeet is onderhevig aan aanhoudende stressfactoren. De vraag is of je tijdig in voldoende ontspanning kan komen, waarbij de ademhaling in rust terugkomt in een gezond laag ademvolume. Doe op deze pagina de ademtest om je ademvolume te meten (niet te verwarren met longvolume). Het kan nodig zijn de ademhaling te resetten, dan is dat desgewenst onderdeel van de coaching.

Lichaamswerk
Diep kunnen ontspannen is een vaardigheid die de meeste mensen zich (weer) eigen moeten maken. Pas op mijn 48e jaar ervaarde ik door lichaamswerkoefeningen een diepe ontspanning die ik nooit eerder had gevoeld. De coaching die ik je bied is daarom zeker niet alleen praten, maar je leren hoe je je diep kunt ontspannen. Je zou kunnen zeggen dat je een zekere vorm van mediteren leert waarbij je ademhaling op orde is, je helder waarneemt en je je zo ontspant dat je lichaam weer in de veilige opbouw modus kan terugkomen.

Wat gaan we concreet doen?
We kijken in een (telefonisch) kennismakingsgesprek of we openhartig en met respect met elkaar kunnen werken. Dan kijken we waar prioriteiten liggen in jouw proces en spreken een gesprek af. Onderwerpen in de gesprekken kunnen zijn: wat jou bezig houdt in je dagelijks leven en werken, rust en ruimte creëren in je hoofd, hoe beweeg je voldoende op een gezonde manier (ongezond kan namelijk ook!), heb je een gezond ademvolume (zie de ademtest op deze pagina) of hoe ga je met stress om en hoe met je (onbewuste) behoefte aan veiligheid en neem je voldoende ruimte voor het opladen van energie? Dit vertalen we tijdens de coaching naar praktische stappen zoals: bewust worden van dagelijkse energievreters, meer ruimte maken voor de stem van je eigen wijze zelf, bewustwording van mentale en fysieke gewoontes door Mindfulness-oefeningen (aandachtstraining) en ontspannend lichaamswerk.

Deventer of Skype/Facetime/Zoom
Coaching vindt plaats in Deventer (Burg. van Marlestraat 20) of via Skype, Facetime of Zoom.

Eigen ervaring
Ik heb uiteraard mijn eigen levenservaring in het ouderlijk gezin (met mooie dingen maar ook behoorlijke uitdagingen), verschillende werksituaties (in dienst, zelfstandig), de relatie met mijn vrouw en mijn twee opgroeiende kinderen. Daarnaast ervaring met ruim 2000 mensen die kwamen voor Buteyko ademtherapie, mindfulness of/en lichaamswerk. Ook blijf ik studeren op verschillende studieonderwerpen als stress en het functioneren van het lichaam en de geest.
Zelf heb ik pas heel laat ontdekt dat ik hulp kon gebruiken om me beter te gaan voelen. Achtenveertig jaar was ik om precies te zijn. Aanvankelijk had ik antropologie gestudeerd en was ik uiteindelijk sociaal wetenschapper geworden. Het vormde me met nieuwsgierigheid en drang om te onderzoeken. Maar de chronische hyperventilatie die ik al sinds mijn jeugd had beperkte me enorm in mijn functioneren. Mijn hoofd had me al die tijd overeind weten te houden, maar ik liep vast. Ik wist intuïtief dat ik de relatie met mijn lichaam moest gaan oppakken. Anders zou ik echt omvallen. Eerst ben ik een lichaamswerk opleiding gaan doen. Met frisse tegenzin begon ik aan dat avontuur, enkele jaren lang elke week een avond gewaarworden van het lichaam en het verband tussen geest en lichaam. Het bleek een heilzame en leerzame ontdekking die mijn leven een wending gaf. Ik voelde me weer meer met mijn voeten op de grond staan. En dat was nog maar het begin.

Opleiding
Een opleiding die ik daarna volgde maakte me Buteyko ademtherapeut. Heel boeiend hoe de ontdekking van een arts klachten als astma in enkele maanden kan laten verdwijnen en het gebruik van medicatie overbodig maakt. Ten grondslag hieraan ligt een fundamentele verandering in de aansturing van de ademhaling door het ademhalingscentrum met als resultaat het weer optimaal kunnen functioneren van alle lichaamscellen.
Tenslotte verdiepte ik me ook in stress en het voorkomen daarvan. Mijn eerste studieboek was “Waarom hebben Zebra’s geen maagzweer?” en er volgden er nog velen, waaronder de polyvagaal theorie van Porges, die gaat over het belang van je veilig voelen. De opleiding tot mindfulnesstrainer bij het Instituut voor Mindfulness (grondleggers in Nederland) was een natuurlijk verlengstuk van waar ik mee bezig was.

Kwalificaties

Van heden naar verleden:

  • Sinds 2010 al meer dan 2000 mensen mogen helpen en van hen kunnen leren over zelfgenezing en de samenwerking tussen geest en lichaam
  • Diploma Mindfulness-trainer (Mindfulness Based Stress Reduction, cat. A) 2019
  • Diploma Buteyko Ademwijzertherapeut (resetten ademhalingscentrum), toegepast in eigen praktijk met partner Mathilde Scheffer (v.a. 2010)
  • Opleiding lichaamswerk (mentale en fysieke ontspanningstraining)
  • Diploma Loopbaanadviseur, werk als loopbaanadviseur, outplacementadviseur en in eigen praktijk als loopbaanbegeleider/levensloopcoach
  • Doctoraal Sociale Wetenschappen met hoofdvak Geestelijke Volksgezondheid (Universiteit Utrecht)
  • Kandidaats Culturele antropologie (Universiteit Utrecht)
  • Atheneum A&B Wagenings Lyceum

Vergoeding
Startsessie € 95,– incl. 21% BTW (anderhalf uur)
Vervolgsessie € 75,– incl 21% BTW (per uur)
Op de nota staat ademhaling en stressbestendigheidscoaching, hetgeen nogal eens (bij een werkgever) onder opleiding kan worden weggeschreven.

""
1

Contactformulier

keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
error: Content is protected !!