Astma

Leven zonder astma klachten, het is wetenschappelijk bewezen dat het kan!


Kan dat echt, leven zonder astma klachten? Ja, dat kan. De mensen die bij ons de Ademwijzer training volgen zien hun klachten al snel afnemen en kunnen over het algemeen binnen een paar weken de luchtwegverwijder aan de kant leggen en binnen een paar maanden vaak ook de ontstekingsremmer.

Mensen met astma hebben meestal last van twee dingen: verkramping van de luchtwegen en ontstekingen van de luchtwegen. Verkramping van de luchtwegen veroorzaakt benauwdheid en ontsteking van de luchtwegen veroorzaakt klachten als hoesten en slijm opgeven en kan eventueel zelfs leiden tot longontstekingen. Voor de verkramping van de luchtwegen wordt door de arts een luchtwegverwijder voorgeschreven, die de luchtwegen acuut kan openzetten en voor de ontstekingen krijg je een ontstekingsremmer.

Maar er is ook een natuurlijke manier om van deze klachten af te komen waardoor je veel minder of geen medicijnen meer nodig hebt. Het blijkt namelijk dat een te groot ademvolume door een verkeerd afgesteld ademhalingscentrum in de hersenen, van grote invloed is op de verkramping en ontsteking van de luchtwegen. Dit gegeven is in de jaren ’60 door de Oekraïnse arts Dr. K. Buteyko ontdekt. Dr. Buteyko deed 10 jaar lang wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van het ademvolume op de gezondheid van mensen en ontdekte de techniek om het ademhalingscentrum te resetten.

Dit is wat de training uniek maakt ten opzichte van andere ademhalingscursussen en -oefeningen: met de Buteyko techniek wordt de ademhaling gereset in het ademhalingscentrum, zonder met bewustzijn de ademhaling te sturen. Met oefeningen die de ademhaling wel bewust sturen, zoals naar je buik ademen, tellen bij de in- en uitademing en het aantal ademhalingen per minuut proberen te veranderen, beïnvloed je de ademhaling alleen kortdurend. Deze oefeningen hebben géén invloed op het ademhalingscentrum en een structurele verandering blijft daarom uit.

Wanneer je met de Buteyko techniek het ademhalingscentrum hebt gereset en het ademvolume hebt teruggebracht naar een normale 6 liter per minuut, werkt de ademhaling weer zoals het hoort. De zuurstofvoorziening in het lichaam neemt hierdoor toe, het zenuwstelsel wordt rustiger en de klachten nemen daardoor af. De eventuele afbouw van medicatie gaat overigens altijd in overleg met de arts. Je kunt een ‘gids voor artsen’ meekrijgen waarin op artsenniveau beschreven staat wat de training doet en waarom het bijvoorbeeld verstandig is om de luchtwegverwijder en ontstekingsremmer te splitsen zodat deze apart van elkaar afgebouwd kunnen worden. 

Naast het toepassen van de Buteyko techniek is het ook belangrijk om te kijken naar de balans inspanning-ontspanning ten aanzien van sport en beweging, werk- en thuissituatie. Wanneer namelijk de inspanning ten opzichte van de ontspanning te groot is, bijvoorbeeld door tijdens het sporten je grenzen niet in acht te nemen, moet het lichaam te hard werken om weer te herstellen. Hierdoor kunnen klachten eerder terugkomen. Tijdens de Ademwijzer training wordt je daarom geleerd hoe je op verantwoorde wijze met sport en beweging om kan gaan zodat sport ondersteunend kan zijn in het herstel, in plaats van afbrekend. En dit geldt ook voor stress gerelateerde zaken ten aanzien van de werk- en thuissituatie. 

 

Goed om te weten: in het buitenland is deze techniek erkend als goed alternatieve in de aanpak van Astma

The British Guideline on the Management of Asthma 2012:

Naast het succes in Rusland, waar inmiddels tienduizenden mensen door de Buteyko-methode zijn geholpen, kan vermeld worden dat het Ministerie van Volksgezondheid in Australië de Buteyko-methode heeft opgenomen in het programma van de Allied Health Professionals (AHP). Huisartsen verwijzen patiënten met hyperventilatieklachten gemakkelijk door naar een Buteyko-therapeut. Medicare, een grote verzekeraar in Australië dekt de kosten voor het leren van de Buteyko-methode. In Engeland is de Buteyko-methode opgenomen in de ‘The British Guideline on the Management of Asthma’, zowel in het protocol van 2008 als dat van 2012 en 2016. Dit betekent dat het wordt aanbevolen als een goed werkzame methode tegen astma en er voldoende ondersteunend bewijs is in de vorm van klinische onderzoeken. Geen enkele andere complementaire therapie krijgt in deze belangrijke gids deze hoge classificatie.

Ervaringen

Superblij dat ik de training heb gedaan
Het gaat op dit moment erg goed. Krijg steeds meer rust en energie. Controlepauze zit regelmatig op de 35. En gebruik 4 maanden al geen medicatie voor mijn astma. Wel nog 1 maal een bijholten onstekking gehad. Maar met een kuur van 6 dagen was het ook weer over. Start sinds 5 dagen ook met 15 minuten meditatie. En eindig de dag hier ook weer mee. Tevens gaat het zo goed dat mijn ggz traject in september afgerond gaat worden. Ben super blij dat ik deze training heb gedaan.
Groet, Marijke

Basisschoolleerkracht van Astma af
‘Vroeger had ik wellicht Ventolin gebruikt om rustig de nacht in te kunnen, afgelopen week kon ik na de oefening goed slapen. Ook heb ik een lachbui, die bij mij snel overgaat in ademnood en piepen, kunnen beheersen met de ‘hoest-stop-oefening’. Behoorlijk succesvol dus! En vanochtend heb ik weer hardgelopen met gesloten mond, dit ging weer lekker.’

Verlost van allergische astma
‘Wat ben ik blij met deze vorm van Buteyko die gericht is op ontspanning. Het koste wat tijd en geduld, maar tot mijn verbazing ben ik voor het grootste deel van mijn allergische astma verlost!’

Astma aanval gestopt
Op een muziekfestival had Inge flink gedanst en wilde net naar huis gaan toen ze haar favoriete nummer hoorde. Ze rende met haar vriendin terug naar het muziekpodium en kreeg de slappe lach. Die combinatie zette de astma-aanval in. Gelukkig herinnerde ze zich op tijd om meteen een bepaalde Buteyko-oefening te doen. Binnen een paar minuten zakte de benauwdheid en ademde ze weer rustig. Voor haar was dat het bewijs dat ze geen Ventolin, laat staan langwerkende luchtwegverwijder meer nodig had.

Weer aan het werk
Ik ben inmiddels halve dagen aan het werk. Gaat steeds beter. Heb bijna permanent warme handen. Heerlijk. Nooit meer slijm of hoesten. Nooit meer neus dicht en mijn Ventolin weet ik niet eens meer te liggen. Mijn controlepauze ligt nu voor het eerst boven de 35 seconden.
Irene

Ook ontstekingsremmer gestopt
Een cliënt die veel last had van astma en bronchitis en in overleg met de arts na de luchtwegverwijders ook de ontstekingsremmers had gestopt: ‘Het is fijn en wennen tegelijkertijd om nu helemaal geen medicatie meer te gebruiken en helemaal zelf verantwoordelijk te zijn.’

Niet meer hoesten
‘Het is heerlijk om niet meer zo te moeten hoesten. Dat ik geen medicatie meer hoef te gebruiken is ook mooi meegenomen.’

TEST JE ADEMHALING

Zo doe je de test: klik hier

Zit rechtop op een stoel en adem een minuutje rustig door je neus. Knijp na een normale, rustige uitademing je neus dicht en kijk op de secondewijzer. Kijk opnieuw op de secondewijzer zodra je aandrang voelt om weer te ademen en laat je neus los. (Je kunt je ademhaling veel langer stilhouden dan deze eerste aandrang, maar dan moet je na afloop een of meer keren dieper dan normaal ademen)

Uitslag ademtest: klik hier

Uitslag tussen 5 en 15 seconden: je ademvolume is veel te groot en kan voor gezondheidsklachten zorgen.

Uitslag tussen 15 en 25 seconden: je ademvolume is te groot en kan voor gezondheidsklachten zorgen.

Uitslag tussen 25 en 35 seconden: je ademhaling is redelijk op orde maar verbetering is nog wel aan te raden.

Uitslag vanaf 40 seconden: je hebt een gezond ademvolume. Training volgen kan preventief werken.

KLACHTEN INVENTARISEREN

Klik hier om je klachten te inventariseren

[]
1
Step 1

keyboard_arrow_leftPrevious

Nextkeyboard_arrow_right

VRAGEN?

""
1

Contactformulier

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Klik hier om onze privacy verklaring te lezen.

Reden om contact op te nemenmeerdere antwoorden mogelijk
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

VERBAND ADEMHALING EN STRESS

Ademhaling als medicijn


In het eerste deel ‘Ademhaling en stress’ laten we zien welk verband er bestaat tussen ademhaling en stress en waarom mensen juist in deze tijd te maken hebben met een uit de hand gelopen ademvolume.

Lees meer

Als je de daadwerkelijke oorzaak weet van een verstoorde ademhaling, kun je ook werken aan een oplossing daarvan! De theorie die in het boek beschreven staat is voor veel mensen 180 graden anders dan de denkwijze die gangbaar is. Een uniek en krachtig middel om een verstoorde ademhaling te resetten, daar waar de ademhaling ontregeld raakt: in het ademhalingscentrum in de hersenen. Zonder ‘ademgymnastiek’ en bewust sturen van de ademhaling. Met voorbeelden uit de praktijk.
Het boek bevat géén beschrijvingen van ademoefeningen, aangezien er veel fouten worden gemaakt als de juiste begeleiding ontbreekt. Het goed aanleren van de techniek is cruciaal voor het behalen van het juiste resultaat.
€19,90 incl. porto (buiten Nederland €25,90).
E-book versie €9,90.

‘Jullie boek is het beste gezondheidsboek, wat tot dusver op mijn pad kwam. Hartelijk dank voor de energie en kennis, die er in is gestoken.’
Anne de Vries