Ademwijzertraining

&

Astma

De Ademwijzer training helpt tegen benauwdheid, kortademig, een piepende ademhaling hebt, klachten zoals slijm ophoesten of hoesten of als je allergisch reageert op huisstofmijt, huisdieren of pollen. Je kunt op een natuurlijke manier van de astma of astmaaanvallen af. Een natuurlijke oplossing voor astmaklachten dus en ook om medicatie te verminderen of af te bouwen. Dat kan zijn Ventolin, Airomir, Bricanyl, Berolec, Berodual, Salbutamol Cyclocaps, Serevent, Foradil, Oxis, Novolizer, Atimos, Seritide of Symbicort. Minder luchtwegverwijder of ontstekingsremmer gebruiken is uiteraard heel prettig. En dat geld ook voor combinatiemedicijn.

Leven zonder astmaklachten

Ademwijzer: minder luchtwegklachten door gezonde ademhaling en minder stressSymptomen van astma zijn benauwdheid, piepende ademhaling, kortademigheid, slijm ophoesten en gebrek aan energie.

Tegen de verkramping van de luchtwegen wordt door de arts vaak een luchtwegverwijder voorgeschreven. Tegen ontstekingen wordt een ontstekingsremmer gebruikt. Tegenwoordig worden beiden vaak gecombineerd in één medicijn.

Door de ademwijzertraining kunnen astmaklachten in twee tot vier maanden behoorlijk of helemaal afnemen, inclusief de nodige medicatie. Hoe kan dat?

Het geheim is dat we verder kijken dan de oppervlakkige symptomen. Astma zal wellicht al in aanleg aanwezig zijn en daar doe je weinig aan. Wat heel bepalend is voor het ontstaan van de astmaklachten is het ademvolume. Dat is heel wat anders dan het longvolume (lees hier meer).

Geen ademgymnastiek

Wij zien in de praktijk dat een te groot ademvolume door een verkeerd afgesteld ademhalingscentrum van grote invloed is op de verkramping en ontsteking van de luchtwegen. Dit gegeven is in de jaren ’60 door de Oekraïnse arts Dr. K. Buteyko ontdekt. Dr. Buteyko deed 10 jaar lang wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van het ademvolume op de gezondheid van mensen en ontwikkelde technieken om het ademhalingscentrum te resetten.

Wat de Ademwijzer training uniek maakt is dat we niet met bewustzijn de ademhaling gaan sturen. Ademhalen wordt autonoom bestuurt door het ademhalingscentrum. Ademgymnastiek als naar of met buik ademen, tellen tijdens in- of uitademing of het aantal ademhalingen per minuut veranderen, in het beste geval zinloos is. In het slechtste geval schept het wanorde in ons hoofd, je bent constant met ademhaling bezig worden fysieke processen geen goed gedaan. Structurele verbetering blijft dan uit.

Rustige adem en mentale en fysieke rust

Wanneer je met de Buteyko techniek het ademhalingscentrum hebt gereset en het ademvolume hebt teruggebracht naar een normale 4-6 liter per minuut, werkt de ademhaling weer zoals het hoort. De zuurstofvoorziening in het lichaam neemt hierdoor toe en dat laat heel veel processen weer naar behoren functioneren.
De afbouw van medicatie gaat in overleg met de arts.

Naast het toepassen van bepaalde door ons geselcteerde Buteykotechnieken  vinden we het essentieel om je te leren mentaal en fysiek te ontspannen. Hiervoor zijn mindfulness en lichaamswerktechnieken aan de oefeningen toegevoegd.

Je leert ook om gezond te sporten zodat het lichaam baat heeft bij het sporten en er niet alleen aan spieropbouw wordt gedaan, maar de celhuishouding mee profiteert in plaats van te verzuren!

Erkende complementaire methode in Engeland en Australië

Naast het succes in Rusland, waar inmiddels tienduizenden mensen door de Buteyko-methode zijn geholpen, kan vermeld worden dat het Ministerie van Volksgezondheid in Australië de Buteyko-methode heeft opgenomen in het programma van de Allied Health Professionals (AHP). Huisartsen verwijzen patiënten met hyperventilatieklachten gemakkelijk door naar een Buteyko-therapeut. Medicare, een grote verzekeraar in Australië dekt de kosten voor het leren van de Buteyko-methode. In Engeland is de Buteyko-methode opgenomen in de ‘The British Guideline on the Management of Asthma’, zowel in het protocol van 2008 als dat van 2012 en 2016. Dit betekent dat het wordt aanbevolen als een goed werkzame methode tegen astma en er voldoende ondersteunend bewijs is in de vorm van klinische onderzoeken. Geen enkele andere complementaire therapie krijgt in deze belangrijke gids deze hoge classificatie.

Nog meer ervaringen

Al vier maanden geen astma medicatie meer

Het gaat op dit moment erg goed. Krijg steeds meer rust en energie. Controlepauze zit regelmatig op de 35. En gebruik vier maanden al geen medicatie meer voor mijn astma. Wel nog een keer een bijholteontsteking gehad. Tevens gaat het zo goed dat mijn ggz traject in september afgerond gaat worden. Ben super blij dat ik deze training heb gedaan!
Tine, administratief medewerkster, Haren

Veel energieker, minder gehaast

Wat ben ik blij met deze vorm van ademtherapie die gericht is op ontspanning. Het kostte wat tijd en geduld, maar tot mijn verbazing ben ik voor het grootste deel van mijn allergische astma verlost!
Rick, horeca-medewerker, Rotterdam

Geen astma en slaapapneu meer

Vanwege slaapapneus, astma en slecht in- en doorslapen ben ik de Ademwijzertraining gaan doen. Dezelfde avond sliep ik al snel in. Ik ben veel beter gaan slapen door de oefeningen. Ik mis het wanneer ik het niet doe. Ook mijn astma is minder geworden, geen benauwdheid meer. Mijn leven is het weer waard om geleefd te worden. Wat ben ik blij dat ik dit ben gaan doen.
Linda, Praktijkondersteuner, Bussum

Tot mijn verbazing van astma verlost!
Het koste wat tijd en geduld, maar tot mijn verbazing ben ik voor het grootste deel van mijn allergische astma verlost!
Johan, schipper, Enkhuizen

Astmamedicatie afgebouwd

Toen ik nog niets wist van het ademvolume meed ik, i.v.m. mijn benauwdheids­klachten, ruimtes met rook. Toen ik mijn benauwdheid weer eens aan mijn arts meldde drong hij eropaan dat ik toch pufjes ging gebruiken, er was echt geen alternatief.
Na 5 jaar gebruik was ik soms wel minder benauwd maar had ik zeker 6 weken per jaar luchtwegproblemen en was ik zeker 4 weken goed ziek. Ik hoorde van de Ademwijzer­training en ben die gelijk gaan doen. In overleg met mijn toch nieuwsgierige huisarts, ging ik over op een uitsluitend ontstekingsremmende puf. Dat ging prima, na een paar maanden hebben we de dosering gehalveerd. Toen bij een longfunctie­onderzoek bleek dat het zo goed ging, vroeg ik weer om halvering van de dosering. Na overleg met mijn huisarts belde ze mij dat ik wel 4-6 weken mocht stoppen met de puf om te ervaren hoe dat zou gaan. Aanvankelijk had ik last van wat meer slijm maar nu gaat het goed. Zo goed dat ik het eigenlijk een beetje vergeten ben.
Esther, operatieassistente, Aalsmeer

error: Content is protected !!