Natuurlijk vrij van astmaklachten

Online hetzelfde goede resultaat

Astmaklachten de baas worden

Ademwijzer: minder luchtwegklachten door gezonde ademhaling en minder stressWanneer je aanleg hebt voor astma, hoeft dat nog niet te betekenen dat je ook daadwerkelijk astmaklachten krijgt waarvoor je medicijnen moet gebruiken. De arts Buteyko ontwikkelde een techniek die hij meer dan 10 jaar lang klinisch onderzocht en waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het zorgt voor afname van astmaklachten door het ademvolume terug te brengen naar 6 liter per minuut. Want het is niet de aanleg voor de astma, maar een te groot ademvolume, ook wel chronische hyperventilatie genoemd, waardoor de astmaklachten ontstaan. En het te grote ademvolume heel vaak te maken met het onvoldoende ontspannen, zowel fysiek als mentaal. Vandaar dat we in de Ademwijzer training beide aanpakken: gezonde ademhaling en stressreductie.

 

Astmamedicijnen afbouwen

Tegen de verkramping van de luchtwegen wordt luchtwegverwijder voorgeschreven. Tegen ontstekingen wordt een ontstekingsremmer gebruikt. Beiden worden al snel gecombineerd in één medicijn. Dat helpt tegen de symptomen van benauwdheid en ontsteking van de luchtwegen. Maar snel benauwd zijn is feitelijk een signaal van het ademhalingscentrum in de hersenen, dat aangeeft dat de koolzuurtolerantie te laag is geworden waardoor het lichaam minder zuurstof krijgt (zie ook de pagina over het Bohr-effect). Hierop reageert het lichaam met verkramping van de luchtwegen en krijg je een gevoel van benauwdheid.

Met de Ademwijzer training kijken we verder dan de oppervlakkige symptomen. Astma zal wellicht al in aanleg aanwezig zijn en daar doe je weinig aan. Maar als de chronische hyperventilatie verholpen is, dan zal de benauwdheid afnemen of verdwijnen en kan de medicatie in de meeste gevallen afgebouwd worden.

Zorgen dat de klachten niet terugkomen

Astmaklachten hebben vaak een genetische component, maar kunnen niet los worden gezien van stressfactoren. Naast het toepassen van de Buteyko technieken vinden we het daarom essentieel om je te leren te ontspannen op mentaal en fysiek niveau en zijn de oefeningen zo ontwikkeld dat ook het zenuwstelsel rustiger wordt. Hiervoor worden  mindfulness en lichaamswerk ingezet. Verder krijg je mee hoe je gezond kunt sporten, waarbij de ademhaling in evenwicht is met de inspanning waardoor benauwdheid uitblijft.
De Ademwijzer training is daarmee een zeer uitgebreide, integratieve aanpak geworden die niet alleen op korte termijn de klachten wegneemt maar ook ervoor zorgt dat deze niet op de langere termijn terugkeren.

meer weten over de training? klik hier.


Meer weten? Lees ons boek ‘Ademhaling als medicijn’

Over hoe de ademhaling werkt, gebaseerd op het wetenschappelijk onderzoek van de arts K. Buteyko
 Hoe stress onze ademhaling beïnvloed en wat dit betekent voor onze gezondheid
 Ademhaling en stress in relatie tot diverse aandoeningen. En meer…

Geen astma en slaapapneu meer

Vanwege slaapapneus, astma en slecht in- en doorslapen ben ik de Ademwijzertraining gaan doen. Dezelfde avond sliep ik al snel in. Ik ben veel beter gaan slapen door de oefeningen. Ik mis het wanneer ik het niet doe. Ook mijn astma is minder geworden, geen benauwdheid meer. Mijn leven is het weer waard om geleefd te worden. Wat ben ik blij dat ik dit ben gaan doen.

Linda, Bussum

Praktijkondersteuner

Geen bronchitis meer

Ik had voor de Ademwijzertraining een aantal keren per jaar last van een verkoudheid die dan altijd overging in bronchitis. Ik heb nu al 1 ½ jaar geen bronchitis meer heb gehad. Ik ben wel een enkele keer verkouden geweest, maar dat was snel over en ging niet ‘in m’n longen zitten.

Miranda, Veldhoven

Student

Al vier maanden geen astma medicatie meer

Het gaat op dit moment erg goed. Krijg steeds meer rust en energie. Controlepauze zit regelmatig op de 35. En gebruik vier maanden al geen medicatie meer voor mijn astma. Wel nog een keer een bijholteontsteking gehad. Tevens gaat het zo goed dat mijn ggz traject in september afgerond gaat worden. Ben super blij dat ik deze training heb gedaan!

Tine, Haren

Administratief medewerker

error: Inhoud is beschermd.
×