Artiesten en musici

Ademhaling en stress bij artiesten en musici

Niet alleen voor musici als zangers en blazers, maar ook voor andere musici is een gezonde ademhaling en een betere stressbestendigheid grote winst in het uitoefenen van het vak. Daarbij wordt niet gesleuteld aan de zang- of blaastechniek op zichzelf, maar wel aan de condities daaromheen, die een optimale performance mogelijk maken.
Ook voor artiesten levert de Ademwijzer techniek veel energiewinst op en vermindert het de vecht-vluchtreactie van het lichaam waardoor je je minder gestrest voelt. Dit komt omdat Buteyko de zuurstofopname in het lichaam vergroot (je lichaam herstelt sneller) en de hormoonhuishouding terugbrengt in rust. Bovendien is er minder koolzuurverlies doordat mensen leren door de neus te ademen tijdens het spreken hierdoor wordt er meer zuurstof in het lichaam afgegeven en wordt je minder snel moe.

Betere zuurstofafgifte aan het weefsel door minder te ademen!

Het is een hardnekkig misverstand dat diep of veel ademen je meer zuurstof zou geven. De rode bloedcellen (die de zuurstof door het lichaam transporteren) zijn vrijwel altijd voor meer dan 95% verzadigd met zuurstof, dus ongeacht hoeveel je ademt.
De vraag is dus niet of er genoeg zuurstof binnenkomt, maar of de zuurstof ook in voldoende mate wordt afgegeven aan de weefsels in het lichaam die zuurstof nodig hebben. Belangrijk is daarbij het koolzuurgehalte in het bloed. Is het koolzuurgehalte hoog, dan wordt er voldoende zuurstof afgeven, is het koolzuurgehalte te laag, dan wordt er onvoldoende zuurstof afgegeven. Dit mechanisme staat in de medische wetenschap beter bekend als het Bohr-effect.

Grotere stressbestendigheid

Gezonde spanning is niet verkeerd. Maar één van de gevolgen van een ongezonde ademhaling is dat het hele lichaam, en ook de hersens, te weinig zuurstof krijgen. Het lichaam gaat door aanhoudend teveel ademen (hetgeen 90% van de mensen inmiddels doet!) uiteindelijk over op verbranding zonder zuurstof. Dit heet melkzuurverbranding. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld last van concentratieverlies, kramp in de spieren en vermoeiheid. Ook roept gebrek aan zuurstof in de hersenen onaangename gedachten en spanningen op.
Het telkens weer ervaren van nervositeit en spanning bij het moeten leveren van een performance kan veel energie kosten en een zichzelf oproepend karakter krijgen. Men kan zich voor een concert of voorstelling erg gespannen voelen en na afloop van een concert extra moe. Het is jammer en onnodig als er medicatie geslikt moet worden om deze nervositeit en eventuele faalangst te onderdrukken.

Resultaten

Eén van de eerste resultaten na de Ademwijzer training is dat men beter in slaap komt (na een uitvoering geen overbodige luxe) en uitgeruster opstaat.
Na enkele maanden de Buteykotechniek te hebben toegepast (men kan sommige van de oefeningen doen in de bus, in de auto, tijdens het wachten, etcetera) is bij de meeste mensen een duidelijk verschil merkbaar in hoe men zich voelt. Je voelt je helderder, hebt meer energie, en bent in het algemeen ontspannener.
Dat de gezondheid op lange termijn verbetert omdat het immuunsysteem en de hormoonhuishouding zich met een gezonde ademhaling kunnen herstellen (en je minder snel verkouden en ziek wordt) is natuurlijk mooi meegenomen.

Ben jij een musicus, artiest of performer? En wil je beter met stress omgaan ten aanzien van het performen? Wil je minder last hebben van energieverlies? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies over de mogelijkheden die een Ademwijzer training voor jou zou kunnen betekenen.

Ervaringen van artiesten die de Ademwijzer training volgden

Inge
Inge is zangeres en geeft als zangpedagoge les aan aankomende zangers. Ze sliep slecht en had het gevoel soms veel te onrustig te ademen. Ze noemde dat zelf hyperventilatie-aanvallen. Door Buteyko is haar conditie verbetert, slaapt ze beter en kan ze sporten zonder er moe van te worden. Ze kan nu de tijdens het hardlopen volledig door de neus ademen.
Wat ik heel interessant vond was om van haar te horen hoe ze de Buteyko ademhaling in haar vak als zangeres en zangpedagoge had geïntegreerd. Tijdens het zingen kan ze zich nu meer ontspannen en het zingen voelt meer als een stroom die in haar opborrelt en waarin ze zonder er zo hard voor te hoeven werken in mee kan gaan en waardoor er een mooi resultaat ontstaat.

Marijke
Marijke had last van vermoeidheid, snel en veel ziek zijn en ontstekingen waar ze maar moeilijk vanaf kwam. Toen ze ontdekte hoe slecht het er met haar adem voorstond meldde ze zich aan voor Ademwijzer training. Zoals meer cursisten die in een koor zingen, vroeg ook Marijke bezorgd of ze in de toekomst van het zingen af zou moeten zien om gezond te kunnen blijven. We stelden haar gerust dat Buteyko haar zou helpen om de ademconditie te verbeteren en door de dag heen meer energie op te bouwen, zodat ze rustig in het koor zou kunnen zingen zonder daardoor te vermoeid te raken.
In het begin heeft ze sommige stukken niet meegezogen als ze merkte dat ze buiten adem raakte, later kon ze de hele avond volmaken en merkte ze dat ze na afloop juist energie had gekregen in plaats van vermoeid naar huis te gaan.

Kijk voor meer ervaringen op de pagina Ervaringen (inclusief video’s met cursisten)

error: Content is protected !!