Op een website waar ademoefeningen worden aangeboden lees ik dat je via de uitademhaling wel 70 tot 80% van de afvalstoffen die je dagelijks inademt en via je voeding binnenkrijgt weer via je uitademing kwijtraakt. Huh?

Het is een hardnekkige fabel dat er afvalstoffen in uitgeademde lucht zit. Dat begon al bij de aanname dat kooldioxide een afvalstof is. Dat ademen we inderdaad uit. Hopelijk niet teveek, maar dit evcen terzijde. Koolzuur ruikt zuur, maar daarom hoeft het wonderlijke gas niet meteen aan de schandpaal genageld worden. Dankzij koolzuur in ons bloed nemen we de zuurstof, die daar plenty in aanwezig ies, ook daadwerkelijk op in de lichjaamscellen. Heeeel belangrijk dus en zeker geen afvalstof. Daarom ook geen reden daar meer of dieper door te gaan ademen.

Maar waar komt dan in vredesnaam de bewering vandaan dat je zelfs afvalstoffen die je via de lucht en voeding binnenkrijgt weer via de longen uitademt?
In uitgeademde lucht, dat kun je gewoon opzoeken of leren tijdens biologie les, zit ±80% stikstof (die we ook inademen), ±15% ongebruikte zuurstof (vandaar de mogelijkheid van mond-op-mond beademing), ±5 % koolzuur en een beetje waterdamp. Ingeademde lucht: ±80% stikstof, ±20% zuurstof en een beetje waterdamp.

Illustratie: Mudassar Iqbal

Jouw gezond­heid telt!

Al sinds 2010 heb ik het geluk vele honderden mensen te mogen bege­leiden naar een betere gezond­heid. In die jaren heb ik veel ge­leerd over hoe het lichaam func­tio­neert als het onder stress is. Maar ook over het proces om uit de stress te komen en ont­spanning op de voor­grond te laten zijn.

Lees meer...

Mijn eigen proces om uit de stress te komen ging zeker niet van een lijen dakje. Ik moest mijn altijd doorgaande gedachten leren stoppen, mijn lichaam leren voelen en mij anders gedragen ten opzichte van voeding (+110kg).

Me niet lekker voelen, niet echt in mijn lichaam zijn en weinig energie hebben was een toestand die ik als onontkoombaar beschouwde.

Zo heb ik twintig jaar angstklachten gehad na een voor mij vreselijke ervaring met acute hyperventilatie in een kermisatractie. Het woord kermis moest ik daarna niet eens in mij op laten komen want dan stond het zweet al op mijn voorhoofd. Mindfulness en lichaamswerk hebben mij geholpen om daar een nieuwe balans te vinden en de angsten te laten verdwijnen.

Een flink aantal jaren moest ik veel hoesten. Zo erg zelfs dat ik niet meer kon slapen en ik een paar uur lang in de huiskamer half rechtop in een tuinstoel enkele uren per nacht wat kon slapen. Er hielp geen medicijn tegen. Tot ik met bepaalde Buteyko ademtechnieken mijn ademhaling weer gezond maakte en het hoesten stopte. Wat was ik daarvoor dankbaar, ik kon zelf zorgen dat het weer goed kwam!

Uiteindelijk heb ik er mijn werk van gemaakt mensen diverse beproefde technieken te leren (Buteyko, Mindfulness, Lichaamswerk, PTST-technieken, Alexandertechnieken), waardoor het zelfgenezend vermogen een flinke boost krijgt.

Doe eens de ademtest, de gezondheidscheck of neem direct contact op.

error: Inhoud is beschermd.