AD(H)D en ademhaling

Online hetzelfde goede resultaat

Rustige ademhaling, rustige zenuwen, rustig hoofd 

Mijn eigen ADHD-klachten verminderden zienderogen met de systemische aanpak van de Ademwijzer training. Rustigere zenuwen, gemakkelijker kunnen concentreren.
Een AD(H)D-er heeft vaak meer stress dan hij of zij zelf beseft. Dat weet je pas god als je je door de Ademwijzertraining weer mentaal en fysiek kunt ontspannen. Toch wordt de onrust in het systeem soms als prettig ervaren, wellicht omdat er een verhoogde dopamine afgifte is. Maar dat kost hoe dan ook veel energie. En als je aanhoudend stressvol leeft (ook al ervaar je dat als leuke stress), dan raakt de ademhaling ontregeld. Je ademvolume moet daarom teruggebracht worden naar een gezonde waarde. Dat is 6 liter per minuut of minder (medisch handboek Guyton). Bekijk de video van de ademtest om je ademvolume te meten. De Buteyko Ademwijzer training combineert het resetten van het ademhalingscentrum (op zich al uniek) met het aanleren van mentale en fysieke ontspanning (zie volgende stukje).

 

Aanpak van stress

AD(H)D doet een stevig beroep op je energie. AD(H)D-ers merken veel op en doen veel dingen tegelijkertijd. Het probleem is dat er veel denkwerk bij te pas komt en dat er relatief snel overprikkeling op de loer ligt. Alleen al het denken kan wel 20 tot 25% van onze energie verbruiken. Het is lastig om dat te stoppen, zeker voor de creatieve geest van een AD(H)D-er (ik weet het uit ervaring). Maar we kunnen het je leren. Daarom krijg je in de oefening ook de nodige portie lichaamswerk, het leren bij je lichaam te zijn en eens even niet te denken. Dat duurt heus wel even, maar niet-denken is een zegen als je al jarenlang je bovenkamer nauwelijks stil kunt zetten.
Ik was heel verbaast toen ik voor de eerste keer helemaal ontspannen was en nergens aan dacht. En die keer dat ik een wandeling had gemaakt en ineens besefte dat ik alleen de vogels had gehoord, de wind door mijn haren had gevoeld, de zonneschijn in mijn gezicht….en ik nauwelijks had gedacht! Dat was een nieuw soort genieten dat ik nog niet kende. En hetr verrijkte mijn leven aanzienlijk.

 


Meer weten? Lees ons boek ‘Ademhaling als medicijn’

Over hoe de ademhaling werkt, gebaseerd op het wetenschappelijk onderzoek van de arts K. Buteyko
 Hoe stress onze ademhaling beïnvloed en wat dit betekent voor onze gezondheid
 Ademhaling en stress in relatie tot diverse aandoeningen. En meer…

Vragen? Neem contact op:

Marc Scheffer | 06-17019068

Buteyko adem­therapeut met medi­sche basis­kennis, Epiphora trainer, Mindful­ness trainer

Doe hier de ademtest:

Klik hier om ademhaling en stressklachten te checken
1 Step 1
Ik heb last van:
Op gebied van ademhaling
Energie
Gehoor
Neus en keel
Huid
Spijsvertering
Spieren
Bloedsomloop
Gewicht
Slapen
Psychisch
Stress factoren
Toestemming
reCaptcha v3
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
error: Inhoud is beschermd.