Waarom is je ademvolume zo belangrijk en hoe meet je het?
Check je ademhaling
Zit rechtop op een stoel en adem een minuut rustig door je neus. Knijp na een normale, rustige uitademing je neus dicht en kijk op de secondewijzer. Kijk opnieuw op de secondewijzer zodra je aandrang voelt om weer te ademen en laat je neus los. Kun je nu rustig doorademen zonder dieper te hoeven ademen? Dan heb je de test goed gedaan. Het is dus niet de bedoeling dat je je neus dichthoudt tot je niet meer kan en je een aantal keer diep moet ademen, alsof je lang onder water hebt gezwommen. Hoeveel seconden heb je je neus dichtgehouden? Lees hieronder wat dat betekent. Wacht een paar minuten wanneer je de test nogmaals wilt doen.
KLIK HIER VOOR DE UITSLAG VAN DE ADEMTEST
- Resultaat tussen 5 en 15 seconden: je ademhalingsvolume is veel te groot en het stressniveau in je lichaam is te hoog. Dit kan tot ernstige en chronische gezondheidsproblemen leiden of al geleid hebben.
- Resultaat tussen 15 en 25 seconden: je ademhalingsvolume is nog te groot en ook het stressniveau is nog te hoog wat gezondheidsproblemen in de hand werkt.
- Resultaat tussen 25 en 35 seconden: je ademhaling en stressniveau zijn redelijk op orde, maar verbetering wordt toch aanbevolen omdat je hiermee meer reserve opbouwt.
- Resultaat vanaf 40 seconden: je hebt een gezond ademvolume en stressniveau. Het toepassen van deze training kan preventief werken voor tijden van stress.
Check je klachten
Door de gezondheidscheck in te vullen kunnen wij je inzicht geven in de oorzaak van je klachten en of deze aan te pakken zijn met de Ademwijzer training.
Na het invullen van de checklist nemen wij contact met je op en hebben we een geheel vrijblijvend gesprek naar aanleiding van jouw resultaten.
Kijk ondertussen gerust verder op de website. En je kunt ons uiteraard ook zonder de lijst in te vullen bellen met je vragen!
KLIK HIER VOOR DE GEZONDHEIDSCHECK
Je ademvolume is belangrijker dan je longvolume
Het ademvolume is het aantal liters per minuut wat je ademt. Dus stel dat je bij iedere ademhaling een halve liter in- en uitademt (je teugvolume) en dit 12 keer per minuut doet, dan is je ademvolume 6 liter per minuut. Hetzelfde ademvolume heb je overigens wanneer je 18 keer een teugvolume van 0,3 liter hebt, al is het resultaat toch niet hetzelfde. Waarschijnlijk is langzamer ademen minder goed, omdat het teugvolume groter wordt en je dan meer koolzuur wegademt vanwege de hogere concentratie koolzuur dieper in de longen. Meer koolzuur ventileren is minder zuurstof opnemen. Ingewikkeld, ik weet het. Lee er meer over in 'Ademhaling als Medicijn'.
Het belang van je ademvolume
Het ademvolume meten is totaal iets anders dan het longvolume dat wel in het ziekenhuis, en soms ook in het kader van sport, gemeten wordt. Het woord geeft eigenlijk al het verschil aan: long-volume zegt iets over het volume wat in de longen past. Dus met andere woorden de ‘inhoud’ van de longen. Die kan per persoon verschillen en is voor een deel erfelijk bepaald: je hebt mensen met een klein longvolume en mensen met een groot longvolume.
Het longvolume zegt niet zo heel veel over de algemene gezondheid van iemand, een veranderend longvolume (vooral wanneer het kleiner wordt) kan wel iets zeggen over de gezondheid van de longen op zich. Wanneer het longvolume afneemt, kan er sprake zijn van een verslechtering van de werking van de longblaasjes zoals dat bijvoorbeeld bij longemfyseem het geval is. Daarom wordt het longvolume ook wel door longartsen gemeten.
Het adem-volume, dus dat wat je in- en uitademt, zegt iets over hoe het ademhalingscentrum is ingesteld. En hoe dit ademhalingscentrum is ingesteld is heel belangrijk voor de algemene gezondheid. Een verkeerde instelling van het ademhalingscentrum kan op termijn voor uiteenlopende klachten zorgen. Heb je door de dag heen een groot ademvolume, dan heeft dat een negatief effect op je gezondheid. Heb je een klein ademvolume, dan heeft dit een positief effect op je gezondheid. Het is te meten door middel van de ademtest die je vindt bij de klok verderop de pagina.
Wat is een gezond ademvolume?
Het 'Textbook of Medical Physiology'
Veel medisch studenten hebben uit het handboek van Guyton de fysiologie van de mens geleerd. Het gemiddelde ademvolume wordt daarin gesteld op 6 liter per minuut. De ademfrequentie 12 is een aanname, je kunt ook 18 keer 0,3 liter ademen en ook op 6 liter per minuut uitkomen. Waarschijnlijk is dat zelfs beter dan 12 x 0,5 liter ademen.
In werkelijkheid is de ademhaling bij de meeste mensen een stuk hoger dan de aangegeven 6 liter, tot wel drie keer deze hoeveelheid (doe de ademtest). Deze chronische hyperventilatie kan volgens Buteyko tot ernstige gevolgen leiden. Wij draaien dat liever om, vaak gaan ziekteverschijnselen gepaard met een zware ademhaling, maar daar is stress zeker een sterk bepalende factor in. Ziekte is op zichzelf ook stressvol en kan daarmee tot een zwaardere ademhaling leiden.
Het probleem van chronische hyperventilatie wordt vaak onderschat en over de (soms veranderende) klachten wordt zelfs weleens lacherig gedaan. Door bij ons de therapie te volgen kunnen klachten worden teruggedrongen en worden voorkomen.
In het tekstboek staat:
"THE MINUTE RESPIRATORY VOLUME-RESPIRATORY RATE TIMES TIDAL VOLUME
(...) The minute respiratory volume is the total amount of new air moved into the respiratory passages each minute; this is equal to the tidal volume times the respitory rate. The normal tidal volume is about 500 millimeters, and the normal respiratory rate is approximately 12 breaths per minute. Therefore, the minute respiratory volume averages about 6 liters per minute."
Bron: "Guyton, Textbook of Medical Physiology", 8e editie, pag. 409