Sporten en een gezonde ademhaling

Online hetzelfde goede resultaat

(top)Sporten met een gezond ademvolume en voldoende mentale en fysieke ontspanning

Ben jij een (fanatiek) sporter? Wil je sneller herstellen en je sportprestaties verbeteren?
Wil je ervaren hoe je kunt sporten op een gezonde manier zodat het opbouwend is voor je lichaam? 

Sport kost meer energie dan nodig is als er sprake is van een te groot verlies aan kooldioxide door te zwaar ademen in verhouding tot de aanmaak van kooldioxyde door beweging. Dat is jammer, want minder koolzuur betekent een lagere zuurstofafgifte van het bloed aan het lichaam (Bohr-effect, zie grafiek) en dus een vroegtijdige verzuring (vermoeidheid).

Na de Ademwijzertraining kunnen cursisten precies inschatten wat de juiste verhouding is tussen ademhaling en beweging en hun ademhalingsconditie zien toenemen door het sporten in plaats van afnemen.

Het toepassen van onze aanpak in de sport resulteert in een betere herstelcapaciteit, minder verzuring en minder moeheid achteraf. Bovendien voorkomt de Ademzijzertraining dat men na het sporten te zwaar blijft ademen.

Meer weten?
Lees ons boek ‘Ademhaling als medicijn’

Over hoe de ademhaling werkt, gebaseerd op het wetenschappelijk onderzoek van de arts K. Buteyko
 Hoe stress onze ademhaling beïnvloed en wat dit betekent voor onze gezondheid
 Ademhaling en stress in relatie tot diverse aandoeningen. En meer…

Ervaringen van (top)sporters

Om privacyredenen kunnen we geen namen noemen van (top)sporters die ons bezocht hebben. Ze komen uit alle takken van sport. We noemen hier enkele internationale resultaten beschikbaar.

Rugby

Con Barrell is in zijn geboorteland Nieuw-Zeeland een bekende rugbyspeler (van de Cantebury Crusaders). Hij had last van chronische astma (dus niet alleen inspanningsastma). Hij vertelt:

“I would train hard and be rearing to go to the next big game for the Canterbury Crusaders, only to be knocked back by asthma after catching a slight cold”, he says. “It was heart-breaking. My family and friends would ask, ‘why are you doing this to yourself’? because I had to take so much medication to get through a game. It worried me as well, and I seriously thought of giving the whole thing away. But thankfully that is a thing of the past – life is only going to get better from now on!”

Dankzij Buteyko-technieken kon hij zijn enorme hoeveelheid medicatie die hij nodig had om een wedstrijd uit te kunnen spelen afbouwen naar nul. Hij gebruikte Ventolin in grote hoeveelheden om zijn luchtwegen open te drukken. Zijn gezondheid verbeterde na de Buteyko training aanzienlijk.
Hem werd eens tijdens een televisie-uitzending gevraagd hoe het kwam dat hij tijdens een wedstrijd niet meer naar zijn sok greep waarin hij altijd een luchtwegverwijder meedroeg die hij regelmatig inhaleerde. Hij vertelde over Buteyko-technieken en hoe die zijn leven hadden veranderd, dat hij geen medicatie meer nodig had en een veel sterkere conditie had gekregen. Het effect van die uitzending was zeer groot: duizenden aanmeldingen voor een Buteyko cursus waren het gevolg.
Naar schatting van de Nederlandse schaatsbondcoach 2010 (Wobke de Vegt) heeft 90% van de schaatsers last van astma. Het wachten in Nederland is dus op een van de topschaatsers die Buteyko ontdekt en een dergelijk verhaal op de Nederlandse televisie vertelt!

Wielrennen

Na 20 jaar roeien in competitie verband, moest de schot Ian B. zijn sport opgeven vanwege een rugblessure. De dokter raadde hem aan om vijf keer per week te gaan fietsen om de lage rugspieren te versterken. Hij sloot zich aan bij een lokale fietsclub. Bij de start van het seizoen had hij daar nog veel plezier in maar hij merkte dat hij een lange hersteltijd nodig had na de trainingssessies. Soms moest hij na een training wel een kwartier hoesten en had hij nog lange tijd last van verzuring in zijn benen. Toen hij eens na een training met een Buteyko therapeut sprak (Alex Spence) bracht die hem op het idee om met de Buteyko ademtechniek te proberen de hersteltijd te bekorten. Door de Buteyko had hij al snel minder last van verzuring en zijn hoesten verdween volledig. Iedere week verbeterde hij zijn tijd op de 10 mijl, waarbij hij van 27.30 toewerkte naar 26.10, een verbetering van zo’n 5%. Op de onderdelen beklimming en sprint wist hij zijn positie te verbeteren van de negende naar de vierde plaats. Ook meldt Ian dat hij beter om kan gaan met stressvolle situaties en zich dankzij Buteyko een meer relaxte manier van werken heeft kunnen eigen maken.

Gevechtsport

Als Martial Arts Master trainde Sensei Phil Holt (3rd Dan Master Instructor – Bukido Taijutsu) jarenlang lichaam en geest. Daarbij besteedde hij veel tijd aan ademoefeningen en meditatie. Hij was nieuwsgierig naar de Buteyko methode. en kwam in kontakt met Steve Lumsdaine van de Breath Connection.
Sensei begrijpt nu hij de Buteyko methode heeft gevolgd veel beter de Oosterse technieken die hij in zijn sport toepast. Essentieel daarbij is bijvoorbeeld het ademhalen door de neus. Daarnaast heeft hij door Buteyko een groter uithoudingsvermogen en voelt hij zich rustiger en ‘geaarder’ tijdens het uitoefenen van zijn sport. Na het trainen voelt hij zich minder moe en zoals hij zegt een algeheel gevoel van ‘wellbeing”.

Motorcross

Steven McNally is een Schotse motorcrosser. Zijn probleem was dat hij last kreeg van vermoeidheid in zijn handen bij het bedienen van de handvaten tijdens de race. Toen hij ging ademen volgens de Buteyko methode, was hij aan het eind van de races minder moe. Dit resulteerde naar zijn eigen zeggen in een eerste plaats in 2002 bij de “Scottish classic under 40s Championship”. En een tweede plaats in de “Pre 75 up to 300cc”.

error: Inhoud is beschermd.
×