Ademhaling en kanker

De gezondheid van cellen cruciaal in de strijd tegen kanker

Oncologen meten met het Warburg-effect de potentie van cellen om een verkeerd metabolisme (kanker) te vertonen:

“Bijna een eeuw geleden ontdekte de Duitse onderzoeker Otto Warburg dat het celmetabolisme van cruciaal belang is bij de groei van tumoren. De meeste tumoren vertonen een verhoogde opname van glucose en produceren melkzuur (lactaat), zelfs in aanwezigheid van zuurstof. Dit bijzondere gedrag wordt het Warburg-effect genoemd. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat dit effect een van de kerneigenschappen van kanker is. Het Warburg-effect – en dus de verhoogde glucoseopname door tumorcellen – ligt aan de basis van de FDG-PET-scan, die steeds vaker wordt gebruikt voor de diagnostiek van kanker.
Bron: Remco van Horssen, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 2016;160

Zuurstof heeft een belangrijke rol voor het goed functioneren van cellen en het zou kunnen dat een toegenomen melkzuurverbranding door een te groot ademvolume niet gunstig is als het gaat om de strijd tegen kanker. Er is zelfs bewijs dat Buteyko technieken de (borst)kanker verminderen. Het wetenschappelijk bewijs over verband tussen een gezonde ademhaling (ademvolume van 6 liter per minuut of minder) stelt:

De eliminatie van hyperventilatie en hypocapnie in patiënten met borstkanker leidden tot een verhoging van de driejaarsoverleving en een betere kwaliteit van leven van patiënten!

Lees hier het hele onderzoek naar een gezond laag ademvolume en de strijd tegen kanker.

De prachtige wereld van een gezonde cel met voldoende zuurstof

De Harvard Universiteit maakte een prachtige animatie van het leven van de cel. Dit filmpje is een verkorte versie, er zijn ook andere meer uitgebreide versies te vinden. Verbaas je in de video met name over het vervoer van suikers over de tibuli (het celgeraamte)!


Meer weten? Lees ons boek ‘Ademhaling als medicijn’

Over hoe de ademhaling werkt, gebaseerd op het wetenschappelijk onderzoek van de arts K. Buteyko
 Hoe stress onze ademhaling beïnvloed en wat dit betekent voor onze gezondheid
 Ademhaling en stress in relatie tot diverse aandoeningen. En meer…

Vragen? Neem contact op!

Marc Scheffer | 06-17019068

Buteyko adem­therapeut met medi­sche basis­kennis, Epiphora trainer, Mindful­ness trainer

Doe hier de ademtest:

Ik voelde me angstig, fysiek ziek, vertrouwde mijn lichaam niet meer en had geen controle over mijn ademhaling. Grootste wens was weer vertrouwen krijgen in mijn lichaam.
Ik voel me nu als herboren. Ben trots op de motivatie en discipline die ik voelde, geboren uit de urgente noodzaak om iets te veranderen. Ik heb geleerd en ervaren hoe stress me in de afgelopen jaren heeft belemmerd, geblokkeerd en fysiek ernstig heeft verzwakt. Ik heb nu weer zelf de regie over mijn gezondheid gekregen en snap mijn lichaam beter. Voor mezelf gaan zorgen heeft me ook meer zelfvertrouwen opgeleverd. Daar ben ik heel dankbaar voor.

Rianne, Den Bosch

Juridisch Medewerker

Tijdens mijn pubertijd werd bij mij chronische hyperventilatie (CHV) geconstateerd. Dit gaf bij mij een breed scala aan vage klachten die ik sinds die tijd met me meedroeg. Uiteindelijk escaleerde dit in een tijdelijke ‘ongeschikt melding’ vorig jaar. Bij veel collega’s (maar ook buiten het werk) hoor ik vaak over diezelfde soort klachten, met name een lage weerstand, slaapproblemen en weinig energie, maar ook darmproblemen en spierspanningsklachten. Met de Ademwijzer training heb ik mijn ademhaling leren verbeteren met een aanzienlijke vermindering van de klachten tot gevolg. Hierdoor ben ik niet zozeer beter gaan presteren op mijn werk, maar ben ik minder vaak ziek, moe of ‘not-fit-to-fly’. De meeste klachten zijn (grotendeels) verdwenen en ik heb weer veel meer energie. Ondanks dat ik niet wist dat de ademhaling zo’n grote invloed op de gezondheid kon hebben, ben ik overtuigd geraakt van de winst die valt te halen uit een gezonde ademhaling, gebaseerd op een diepe en regelmatige ontspanning. De therapie vergt discipline en tijd maar het komt de gezondheid en productiviteit zeker ten goede! Wanneer mensen hier op tijd mee beginnen, kan het ook preventief werken tegen langer ziekteverzuim vóórdat het escaleert, zoals bij mij. Ik raad het iedereen aan.

Arjen, Lisse

Gezagvoerder Boeing 737

Ik heb de training als zeer prettig ervaren. De begeleiding van Marc helpt je echt door het proces heen te gaan. Het ging bij mij met ups en downs en door soms even kort contact te hebben of een berichtje te ontvangen, weer de moed om met nieuwe energie weer aan de slag te gaan. Ik ben tevreden met het resultaat dat ik in deze 12 weken hebben behaald. Ik heb ervaren dat je dicht bij jezelf en bij je eigen gevoel moet blijven, voor mij was dat de manier om de kans van slagen het grootst te laten zijn.

Marijke, Deventer

Leidinggevende

Buteyko Ademwijzer Therapie

Individuele training. Ook online.

€425,-

Epiphora

Individuele training. Ook online.

€245,-

Ademwijzer: ook kinderen een gezonde ademhaling meer energie en minder stress
error: Inhoud is beschermd.
× Stel je vraag