Kanker en ademhaling

Online hetzelfde goede resultaat

De gezondheid van cellen cruciaal in de strijd tegen kanker

Oncologen meten met het Warburg-effect de potentie van cellen om een verkeerd metabolisme (kanker) te vertonen:

“Bijna een eeuw geleden ontdekte de Duitse onderzoeker Otto Warburg dat het celmetabolisme van cruciaal belang is bij de groei van tumoren. De meeste tumoren vertonen een verhoogde opname van glucose en produceren melkzuur (lactaat), zelfs in aanwezigheid van zuurstof. Dit bijzondere gedrag wordt het Warburg-effect genoemd. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat dit effect een van de kerneigenschappen van kanker is. Het Warburg-effect – en dus de verhoogde glucoseopname door tumorcellen – ligt aan de basis van de FDG-PET-scan, die steeds vaker wordt gebruikt voor de diagnostiek van kanker.
Bron: Remco van Horssen, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 2016;160

Zuurstof heeft een belangrijke rol voor het goed functioneren van cellen en het zou kunnen dat een toegenomen melkzuurverbranding door een te groot ademvolume niet gunstig is als het gaat om de strijd tegen kanker. Er is zelfs bewijs dat Buteyko technieken de (borst)kanker verminderen. Het wetenschappelijk bewijs over verband tussen een gezonde ademhaling (ademvolume van 6 liter per minuut of minder) stelt:

De eliminatie van hyperventilatie en hypocapnie in patiënten met borstkanker leidden tot een verhoging van de driejaarsoverleving en een betere kwaliteit van leven van patiënten!

Lees hier het hele onderzoek naar een gezond laag ademvolume en de strijd tegen kanker.

De prachtige wereld van een gezonde cel met voldoende zuurstof

De Harvard Universiteit maakte een prachtige animatie van het leven van de cel. Dit filmpje is een verkorte versie, er zijn ook andere meer uitgebreide versies te vinden. Verbaas je in de video met name over het vervoer van suikers over de tibuli (het celgeraamte)!


Meer weten? Lees ons boek ‘Ademhaling als medicijn’

Over hoe de ademhaling werkt, gebaseerd op het wetenschappelijk onderzoek van de arts K. Buteyko
 Hoe stress onze ademhaling beïnvloed en wat dit betekent voor onze gezondheid
 Ademhaling en stress in relatie tot diverse aandoeningen. En meer…

Vragen? Neem contact op:

Marc Scheffer | 06-17019068

Buteyko adem­therapeut met medi­sche basis­kennis, Epiphora trainer, Mindful­ness trainer

Doe hier de ademtest:

error: Inhoud is beschermd.